Članak

BHRT: BIRN BIH – Nekoordinacija istražnih agencija otežava istrage

7. Jula 2016.15:32

Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) predstavio je analizu procesuiranih predmeta iz oblasti terorizma, korupcije i organiziranog kriminala.

BIRN je početkom 2016. godine počela pred Sudom BiH pratiti predmete iz oblasti terorizma, korupcije i organiziranog kriminala. U toku prvog polugodišta 2016. sačinjene su analize procesuiranih predmeta i izazova s kojima se suočava pravosuđe na državnom nivou, a rezultati analiza predstavljeni su na danas održanoj konferenciji za novinare.

Istraživanja BIRN-a BiH koja se odnose na terorizam pokazuju da su Tužiteljstvo i Sud BiH procesuirali preko 20 predmeta u vezi s terorizmom u BiH, kao i da je veći broj ovih predmeta u vezi s odlaskom osoba na strana ratišta i priključenja terorističkim organizacijama. Problemi u ovim slučajevima tiču se saradnje istražnih agencija, razmjene podataka, te procesa deradikalizacije nakon odsluženih kazni.

U odnosu na korupciju, analiza BIRN-a BiH pokazuje da se Državno tužiteljstvo baziralo na manje predmete korupcije s obzirom da je najveći broj presuda iz ove oblasti ili oslobađajući ili je riječ o uvjetnim kaznama ili kaznama do godine dana zatvora, koje je moguće zamijeniti novcem.

Konačno, državno pravosuđe je riješilo veći broj predmeta, njih preko 230, iz oblasti organiziranog kriminala. Veliki problem u ovim predmetima se pojavio pri oduzimanju imovine ilegalno stečene kroz ova kriminalna djela. Analiza BIRN-a BiH pokazuje da tužitelji u predmetima organiziranog kriminala nekada ne traže oduzimanje imovine, jer im to odnosi previše vremena u dokaznom postupku. Analiza također ukazuje na nemogućnost Suda BiH da osigura naplatu, kao i situacije u kojima osuđene osobe zatvorsku kaznu u trajanju do godine dana kompenziraju novcem ali ostaju dužne vratiti ilegalno stečenu imovinu.

BIRN BiH je na konferenciji za novinare predstavio i novi portal detektor.ba, na kojem će u narednom periodu biti objavljivani tekstovi, analize, istraživanja i intervjui, kao i audio i video materijali o procesuiranju ratnih zločina, tranzicionoj pravdi, monitoringu pravosuđa, terorizmu, korupciji i organizovanom kriminalu.

Na portalu detektor.ba nalazi se i jedinstvena arhiva sačinjena od preko 25.000 članaka, 1.553 radijske emisije, 78 epizoda emisije “TV Justice”, brojnih specijala, intervjua i reportaža nastalih tokom dugogodišnjeg praćenja suđenja za ratne zločine i novinarskog rada u oblasti tranzicione pravde.

Original članak možete pročitati na www.bhrt.ba.

    Autor Detektor