Članak

Suđenje Ninkoviću i ostalim nastavlja se krajem avgusta

5. Jula 2016.12:23
Nakon višemjesečne pauze, suđenje četvorici optuženih za zločine u Doboju biće nastavljeno 23. avgusta, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Suđenje Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću posljednji put je održano 26. aprila, a prema riječima predsjedavajućeg sudije Davorina Jukića, ročišta od tada nisu zakazivana iz objektivnih i opravdanih razloga.

Na statusnoj konferenciji je rečeno da je Tužilaštvo BiH prolongiralo pozivanje Slobodana Karagića za svjedoka, jer je on optužen u drugom predmetu takođe za zločine u Doboju.

Za nastavak suđenja planirano je saslušanje drugog svjedoka.

Ninković, Paravac, Bjelošević i Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Optuženima su na teret stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja, kao i progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Doboja i Teslića.

Optuženi Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Marija Taušan