Članak

Iživljavanje u Kotor-Varoši

4. Jula 2016.16:37
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je seksualno zlostavljan i premlaćivan u policijskoj stanici.

Kazao je kako ga je u zatvoru iza suda tukao optuženi Duško Vujičić.

Esad Hrnjić je rekao da je 11. juna 1992. godine, na Bajram, uhapšen u naselju Donja Varoš (Kotor-Varoš) i odveden u policijsku stanicu, gdje je zatekao još civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Kako je kazao, on je sa još nekoliko osoba odveden u samicu.

“Ulazila su redovno dvojica uniformisanih, jedan je imao nadimak ‘Džaja’. Nosili su oznake Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka. To je bilo iživljavanje. Tražili su od mene da skinem hlače i da mi KV-5 sjedne u krilo. Potom da oralno opći sa mnom i ja sa njom. Tjerani smo i na odnos iako nismo mogli ništa uraditi”, prisjetio se Hrnjić.

On je dodao da je KV-5 bila dovedena u samicu “u lošem stanju, u kombinezonu i raščupane kose”, te da su i drugi zatvorenici tjerani na seksualne odnose sa njom i između sebe.

Nakon tri do pet dana, prebačen je u zatvor iza zgrade suda. Kako je rekao, s ostalim zatvorenicima premlaćivali su ga “specijalci” iz Banjaluke.

“Dolazio je i Duško Vujičić. On je prednjačio u premlaćivanju. On lično me je sigurno jedan put tukao. I Duško Maksimović je ulazio. Bili smo dobri prijatelji prije rata. Uhvatio me za kosu i pitao da li znam da mu je brat Zoka ranjen. Rekao sam da ne znam i pustio me je, ali je učestvovao u premlaćivanju drugih taj put”, naveo je Hrnjić.

Dušku Maksimoviću i Dušku Vujičiću sudi se zajedno sa Savom Tepićem, Ilijom Kurušićem i Radojkom Keverovićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Hrnjić je kazao da su četiri osobe preminule usljed premlaćivanja u zatvoru iza zgrade suda. Također je naveo da su zatvorenici izvođeni na radove. Hrnjić je u novembru 1992. godine prebačen na Manjaču.

Svjedok Hasan Smajlović kazao je da je uhapšen u mjestu Kukavice (Kotor-Varoš) i s drugim muškarcima odveden pred bolnicu u gradu, gdje je ubijeno nekoliko osoba.

“Rajko Škorić je bio. Bio je i neki Dule, ali ne znam koji tačno. Proziva i ubija. Ubijeni su Avdić Miralem, Skopljak Muharem, Fifić Sadik… to je trajalo nekih 40 minuta”, kazao je Smajlović.

Odbrana Duška Vujičića je prezentovala iskaz u kome svjedok navodi da je osoba po nadimku “Kubura” prozvala Miralema Avdića i potom ga ubila. Svjedok je rekao da je to tačno.

Svjedok je kazao da je nakon bolnice odveden u zatvor, gdje je proveo 128 dana. U zatvoru je, kako je naveo, također ubijeno nekoliko osoba, a među njima i Avdo Vilić. Odbrana Vujičića je navela da je svjedok u ranijoj izjavi kazao da su Vilića ubili Ratko Keverović i Neđo Đukić.

“Vidio sam da ga je Neđo tukao. Ne znam, ne sjećam se. (…) Nisam vidio Keverovića kada je Avdo ubijen”, rekao je on.

Treći svjedok na ovom ročištu, Rusmir Zdravko, kazao je da je kao policajac SJB u Kotor-Varoši radio kao čuvar u školi “Sveti Sava”, gdje su u sali bili civili za koje pretpostavlja da su Bošnjaci i Hrvati.

On je kazao da niko sa strane nije mogao ući u salu, ali da je u čaršiji čuo priče da su specijalci iz Banjaluke maltretirali te ljude. Tužilaštvo je prezentovalo iskaz u kome svjedok navodi da su mu to kazale kolege stražari, što on nije mogao potvrditi “zbog protoka vremena”.

On je naveo da je u avgustu 1992. preuzeo dužnost magacionera od Duška Vujičića, te da se jedna od prostorija magacina nalazila u zatvoru iza zgrade suda.

Suđenje se nastavlja 11. jula.

Džana Brkanić