Članak

Dostić tvrdi da ne poznaje oštećenu

4. Jula 2016.13:49

Svjedočeći u svoju korist, Krsto Dostić je negirao da je silovao S-1 te istakao da je spreman ići na detektor laži.

Dostić, koji je optužen za zločin počinjen na području Foče, kazao je da ne poznaje oštećenu S-1 i da ju je prvi put vidio u sudnici.

Na konstataciju branioca Milenka Voje Radovića da je S-1 izjavila da ju je Dostić silovao jednom do tri puta, optuženi je, negirajući da je to učinio, rekao: “Nek mi se ruke sjeku…”

Optužnica tereti Krstu Dostića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog dana između aprila i augusta 1992. godine došao u kuću S-2 u naselju Ljubovići (općina Foča), u kojoj je bila S-1 s djecom, te joj naredio da izađe s njim, a potom je silovao.

Prema optužnici, on ju je uveo u šupu i naredio joj da se skine. Nakon što je kazala da je u drugom stanju, on je počeo da je skida, oborio je na pod i silovao. Zatim joj je zaprijetio da ne smije reći nikome šta se desilo.

Dostić je, kako se navodi, ponovo dolazio u tu kuću i silovao S-1 još jednom ili dva puta.

Optuženi je kazao da je oružani sukob na području Foče počeo 8. aprila 1992. i da je trajao osam do deset dana. Naveo je da je mobilisan u Aladžansku četu i da je dobio zadatak pretresa terena na području Miljevine, Jeleča, Kratine… Nakon desetak dana, vratio se u Foču i upućen je na područje Jabuke, prema Goraždu.

“Bio sam čitav maj gore. Dobio sam neke stresove, tako da su me prebacili u Foču. Javio sam se u Dom zdravlja. Samo su mi dali tablete i rekli da se javljam svakih pet dana u Dom zdravlja”, kazao je Dostić.

On je rekao da je na bolovanju bio u junu, julu i augustu 1992. godine, a da se u jedinicu vratio u septembru 1992., kada je raspoređen u pozadinu.

Svjedok Odbrane Radmilo Kulić, nekadašnji komandir voda Aladžanske čete, kazao je da je Dostić bio u njegovoj četi i da je nakon čišćenja terena na području Miljevine, koje je trajalo desetak dana, upućen na Jabuku.

Svjedok je izjavio da je moguće da je Dostić bio na Jabuci do kraja maja. Prema njegovim riječima, na Jabuci je bila uspostavljena borbena linija prema Goraždu i zbog toga vojnici nisu mogli da koriste slobodne dane.

Odbrana je uložila i nekoliko materijalnih dokaza, među kojima i fotoalbum. Prema braniocu Radoviću, svjedokinja je pokazala da “osoba pod brojem jedan najviše sliči optuženom”. Radović je rekao da se ne radi o optuženom. On je naveo da na fotografijama u albumu nema optuženog.

Optužba je uložila prigovore zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti na ovaj dokaz. Tužilac Behaija Krnjić je kazao da se radi o fotografijama nastalim deset do 15 godina prije događaja iz optužnice i da je svjedokinja samo navela pretpostavku.

Sudsko vijeće će u nastavku suđenja, 11. jula, ponovo saslušati S-1.

 

Albina Sorguč