Članak

Tužilaštvo uložilo dokaze na suđenju Puljiću

29. Juna 2016.13:04
Na suđenju Miletu Puljiću za zločine počinjene u Mostaru, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza.

Tužiteljica Remzija Smailagić među materijalnim dokazima uložila je fotografije logora Heliodrom i zapovjed za otpust na rad ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je uložilo i niz dokumenata iz Haškog tribunala, koje je Puljićeva Odbrana ocijenila da su nerelevantni, neautentični i nezakoniti.

Braniteljica Senka Nožica je kazala da autentičnost spisa o izvođenju na radove zatvorenika nije dokazana samo zato što su ti dokumenti pribavljeni iz Haga.

Popis o izvođenju zatvorenika na radove sa potpisom optuženog Puljića, prema mišljenju Odbrane, naknadno je sastavljen.

Odbrana se također osvrnula i na nalaz vještaka, koji je po nalogu Tužilaštva iznio svoj stav o zoni odgovornosti optuženog.

„Prvi put se desilo na jednom sudu da pripadnik jedne vojske vještači o pripadniku njemu u tom periodu neprijateljske vojske“, rekla je Nožica.

Na pitanje Predsjedavajućeg sudskog vijeća Darka Samardžića, tužiteljica Smajilagić je kazala da ne zna autore spornih dokumenata.

Puljića Tužilaštvo BiH, kao zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti za odvođenje zatvorenika iz Heliodroma na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, što je rezultiralo smrću više osoba.

Suđenje se nastavlja 13. jula.

Srđan Kureljušić