Članak

Pomjeren datum izricanja presude za zločine u Bileći

28. Juna 2016.11:08
Državni sud pomjerio je za petak, 8. juli, izricanje presude Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992.

na području Bileće.

Advokat Milenko Vojo Radović kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da će presuda, koja je prvobitno bila zakazana za ponedjeljak, 4. jula, biti izrečena četiri dana kasnije, u petak naredne sedmice.

Vujović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, i Duka, komandir stanice, optuženi su da su omogućili i organizirali zatočenje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prostorijama policije, starog zatvora i Đačkog doma.

Prema optužnici, u tim objektima civili su od juna do kraja decembra 1992. godine držani u nehumanim uslovima, bili su izgladnjivani i izloženi mučenjima i teškim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima. Nekadašnji policajac Ilić je optužen da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila.

Suđenje Vujoviću, Iliću i Duki počelo je u junu 2014. S njima je bio optužen i Neđeljko Kuljić, također policajac, ali je preminuo prije početka suđenja.

Džana Brkanić