Članak

Udaranje do besvijesti

Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Bužima, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako ga je optuženi Vahid Bajraktarević tukao željeznom stolicom.

Arif Sadiković, bivši pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), prisjetio se kako je zarobljen u noći sa 15. na 16. novembar 1993. ili 1994. godine.

Kazao je da je, zajedno s još 12 pripadnika, odveden motel u Vrnograču (općina Velika Kladuša), gdje su ga vojnici tukli nogama i rukama. Nakon otprilike dva sata, kako je rekao, autobusom su odvezeni u motel u Bužimu, gdje su sprovedeni do ispred podruma i tu su ih pripadnici Vojne policije 505. brigade popisali i počeli tući. Svjedok je naveo da su uslovi u podrumu bili nehumani.

Od vojnih policajaca koji su ga tukli Sadiković se sjeća Vahida Bajraktarevića i Salkića.

Nakon sedam do osam dana boravka u motelu, kako je ispričao svjedok, odveden je na prinudni rad, a ponovno je vraćen pred Novu godinu.

“Tada sam preživio pravo batinanje od Vahida Bajraktarevića. Izveo me je vani, izvadio željeznu stolicu i počeo me tući po leđima, sve dok je nije iskrivio. Oborio me i tukao me palicom do besvijesti. Sjećam se, kada sam došao sebi, da sam bio u zatvoru”, opisao je svjedok.

On se prisjetio i drugog batinanja, kada mu je Bajraktarević naredio da se skine i tada ga je tukao dok ga nije oborio.

Za A.M. svjedok je kazao da su je tukli “kao muško”, policajci su je odvodili navečer, a vraćala bi se sva mokra.

“Rekla je da su imali seksualni odnos s njom. Jednom su jednog zarobljenika, mladića, izveli da ima seksualni odnos s njom (…) Rekli su da su natjerani na seksualni odnos”, izjavio je Sadiković.

Svjedok je na fotografijama prepoznao Bajraktarevića, kao i optužene Esada Kudelića i Senada Salkića, za koje je kazao da su bili vojni policajci u motelu u Bužimu.

Bajraktarević, Kudelić i Salkić su sa Zijadom Nanićem, Hasanom Mustafićem, Nedžadom Bapićem te Samirom i Huseinom Isakovićem optuženi da su od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi ove brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Na ovom suđenju iskaz je trebao dati i zaštićeni svjedok F, ali je, na samom početku davanja iskaza, zbog zdravstvenih problema njegovo svjedočenje prekinuto. Sudsko vijeće je reklo da će Tužilaštvo BiH provesti dodatne pretrage, te će o nastavku njegovog saslušanja naknadno odlučiti.

Suđenje će se nastaviti 4. jula.

Emina Dizdarević Tahmiščija