Članak

Prepoznao komšiju Marinkovića

23. Juna 2016.16:37
Svjedok Mevludin Jašarević izjavio je da je optuženi Dragan Marinković bio jedan od dva vojnika koji su odveli njegovog oca i tetka i ubili ih.

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da su 11. maja 1992. godine njegov otac Rašid Jašarević i tetak Mehmedalija Ahmetović sjedili ispred kuće u selu Žutica kod Milića kada su transporteri i kamioni prošli prema rudniku.

Otac je svjedoku i njegovom bratu rekao da idu u kuću, odakle je tetka vidjela dva vojnika.

“Ja sam stao na prozor. Zovnuli su oca i tetka. Imali su ženske čarape na glavama. Krenuli su prema Rizvanovoj kući. Pitaju, ima li ko u toj kući, a otac govori da je čovjek u Njemačkoj. Jedan je rekao da je u njoj snajperist”, prisjetio se svjedok Jašarević.

On je dodao da su dvojica vojnika držali puške prema njegovom ocu i tetku.

“Skreću prema Rizvanovoj kući i onda počinje paljba po njima… Dvojica vojnika su se vraćala. Pored mene je bio brat i tetka Munira. Ona je tu pala. Dragan je skinuo čarapu i odmah sam ga prepoznao”, izjavio je Jašarević.

On je precizirao da je to vidio s 30-ak metara udaljenosti, gledajući kroz prozor sa zavjesom.

Svjedok je rekao da poznaje optuženog Dragana Marinkovića iz susjednog sela Derventa. Naveo je da je radio u rudniku i držao kafanu.
Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima s nepoznatim vojnikom ubio Jašarevića i Ahmetovića.

Svjedok Jašarević je kazao da je kasnije s bratom otišao do mjesta ubistva.

“Otac je ležao potrbuške. Držao je travu rukama. Tetak je bio na leđima”, prisjetio se svjedok.

On je ispričao da je taj dan čuo da su ubijeni i komšije “Aziz i Bešo” i da i “oni viču da je Dragan”. S drugim mještanima su svu četvoricu ukopali.

Ostatke oca i tetka su kasnije premjestili na drugo mjesto, da bi ponovo bili ekshumirani 2015. radi identifikacije.

Odbrana je svjedoku predočila izvod iz matične knjige umrlih, u kojem je kao datum smrti naveden 7. april 1992. godine. Svjedok je naveo da je vjerovatno njegova majka pogriješila kada je prijavljivala, jer je nepismena.

Optuženog je interesovalo odakle ga poznaje Jašarević, koji je kazao da ga je viđao i svraćao u njegovu kafanu.

“Da li znaš da je tvoj djed radio s mojim ocem. Bili su kumovi. Zašto bih ja ubio tvog oca? Ako je tako, zašto bih onda skidao čarapu”, kazao je Marinković.

Nakon što je Jašarević na fotografijama pokazao objekte i lokacije na kojima su se tog dana zbili događaji, sudije su ga pitale kako procjenjuje udaljenosti.

Suđenje se nastavlja 30. juna.

Marija Taušan