Članak

Počelo suđenje Edinu Sakoču

Čitanjem optužnice i izlaganjam uvodnih riječi počelo je suđenje Edinu Sakoču, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Čapljine.

Optužnica tereti Sakoča po dvije tačke za seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe te učešće u ubistvu dvije osobe srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Sakoč je 9. jula 1992. godine oko 22 sata sa osobom zvanom Boban došao pred kuću Miška Đuraškovića u mjestu Počitelj (općina Čapljina). U kući su bile Đuraškovićeva supruga, kćerka i tri osobe srpske nacionalnosti.

Nakon što je optuženi bijelom krpom maltretirao civile, iz kuće je izveo Č.T. i vozio je do Počitelja, gdje je iz vozila izašao “Boban”, a on je nastavio do logora Dretelj.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući Č.T., a potom ju je silovao govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati. Kako je nisu primili u logor Dretelj, optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, optuženi je 10. jula, oko tri sata iza ponoći, sa izvjesnim Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića i pitao: “Gdje su one?” Kako se navodi, Boban je počeo pucati u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

U optužnici je navedeno da su Sakoč i “Boban” tijela stavili na deku, posuli benzinom te ih zapalili.

“Iz materijalne dokumentacije proizlazi da je optuženi u vrijeme počinjenja djela bio pripadnik HVO-a. Sve tri oštećene su bile civili, nisu bile naoružane, niti pružale otpor i učestvovale u neprijateljstvima”, kazao je tužilac Stanko Blagić u uvodnom izlaganju.

Odbrana optuženog Sakoča je rekla da on nije kriv, te da će dokazati da nije počinio nijedno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Braniteljica Tatjana Savić je najavila da će svjedoci koji su bili u kući kazati da je izvjesni Boban osoba koja je bila glavna.

“U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Sakoču je suđeno. Imat ćete priliku da vidite optužnicu u kojoj su ovi događaji obuhvaćeni. Porota od 12 porotnika je donijela odluku da Sakoč nije učestvovao u ratnim zločinima ubistva i silovanja”, izjavila je Savić.

Sakoč je u februaru ove godine izručen iz SAD-a, gdje je 2013. uhapšen jer je tamošnjim vlastima davao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu.

Saslušanje prvog svjedoka Optužbe zakazano je za 8. juli.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija