Članak

Svjedokinja prepoznala Marinkovića kad je skinuo čarapu

16. Juna 2016.17:18
Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je optuženi Dragan Marinković bio jedan od dvojice muškaraca koji su u maju 1992. godine na području Milića odveli njenog supruga i zeta, koji su tada i ubijeni.

Munira Ahmetović je svjedočila da je sa porodicom bila kod zeta Rašida Jašarevića u mjestu Žutica kada su dvojica naoružanih sa čarapama na glavama pozvali njenog zeta i muža Mehmedaliju Ahmetovića.

Prema njenim riječima, odveli su ih oko 200 metara i otvorili vatru na njih.

“Ova dvojica se vraćaju i stali su na među. Tada Dragan Marinković skida čarapu, ne bih ga ni poznala drugačije… Vidim ga, ali mi se mutilo… Ako nije on, neka kaže ko je”, izjavila je Ahmetović, koja je u sudnici prepoznala optuženog.

Ona je dodala da joj je sestrić Mevludin Jašarević tada rekao: “Joj, tetka, pobi ih Dragan.”

Ahmetović je ispričala da se sa tri kćerke i dvojicom sestrića sakrila u podrumu dok su vojnici “tutnjali” u kući, a da su kasnije pobjegli i na kraju stigli u Sućesku kod Srebrenice.

Prema njenim saznanjima, tijela muža i zeta su kasnije bačena u krečanu, a potom premještena u jedno dvorište, gdje su bila do prije nekoliko mjeseci, kada je pozvana na identifikaciju.

Svjedokinja je navela da je takođe čula kako je Marinković sedam dana prije ubistva vratio Jašareviću 7.000 maraka, koje mu je on bio posudio.

Tužilac Dževad Muratbegović zatražio je od Ahmetovićke da razjasni zašto je kao datum smrti njenog supruga naveden 12. juli 1995. godine. Svjedokinja je kazala da je to od nje tražio izvjesni Zulfo Tursun iz Sućeske, kako bi dobila penziju. Ona je izjavila da je na to pristala kako bi prehranila djecu.

Odbranu je interesovalo otkud svjedokinja poznaje optuženog. Ona je rekla da je znala njegovog brata Uroša i da su živjeli u selu Derventa, koje nije bilo daleko.

Branilac Stanko Petrović podsjetio je svjedokinju da je u ranijem iskazu navela da joj je “kada je skinuo čarapu, sinulo da bi to mogao biti Marinković, ali gubila sam svijest”. Ona je kazala da joj nije bilo dobro, a da je sestrić rekao da ih pobi Marinković.

Ispitujući Ahmetovićku o tome kada su se sreli i odakle je poznaje, optuženi Marinković je rekao: “Nek me strijeljaju nasred Sarajeva ako sam to učinio.” Svjedokinja mu je na to odgovorila: “Kaži ko je.”

Optužnica tereti Marinkovića da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, sa nepoznatim vojnikom ubio Jašarevića i Ahmetovića.

Tužilac Muratbegović je rekao da će dokazati da je Marinković počinio progon nesrpskog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada srpske vojske i policije te paravojnih formacija iz Srbije. Odbrana u ovoj fazi postupka nije iznosila uvodnu riječ.

Suđenje se nastavlja 23. juna.

Marija Taušan