Podignuta optužnica protiv Mladena Vasiljevića

15. Juna 2016.12:53
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mladena Vasiljevića za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Rogatice i Višegrada.

Vasiljević je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske opštine Rogatica i član Kriznog štaba, od kraja maja do početka novembra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Rogatica.

U nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je Vasiljević učestvovao u progonu u okviru širokog i sistematičnog napada na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice.

“Napad su izvršili pripadnici SJB-a, Rogatičke brigade i paravojnih formacija koje su dolazile sa područja Republike Srbije”, navodi se u optužnici Tužilaštva.

Vasiljeviću je na teret stavljeno da je preko podređenih pripadnika SJB-a, u saradnji s pripadnicima Rogatičke brigade, učestvovao u ubistvima, prisilnom nestanku i nezakonitom zatvaranju.

“Nesrpsko stanovništvo je bilo zatvoreno u objekte i prostorije Srednjoškolskog centra ‘Veljko Vlahović’ i fabriku slada ‘Rasadnik-Sladara’ u Rogatici, Vasiljević je obilazio i ispitivao zatvorena lica. Žrtve su premlaćivane, odvođene na prinudne radove, zatvorene žene i djevojke upotrebom sile i uz prijetnje silovane, a stariji muškarci, žene i djeca prisilno su preseljeni van područja Rogatice. Imovina nesrpskog stanovništva je pljačkana i uništavana u velikim razmjerama”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Vasiljević je učestvovao u pješadijskim napadima na civilno stanovništvo iz Višegrada i okolnih sela, prilikom kojih je više desetina civila lišeno slobode.

“Većina tijela žrtava je pronađena i ekshumirana 2000. godine u jami Paklenik kod sela Kalimanići u opštini Sokolac, a veći broj žrtava je odveden u nepoznatom pravcu. O njihovoj sudbini do dan-danas nema nikakvih informacija”, stoji u optužnici Tužilaštva.

Vasiljević je nastanjen u Beogradu, državljanin je BiH i Srbije. U novembru 1993. godine raspisana je potjernica za njim.

Albina Sorguč