Članak

Vujičić zlostavljao zatvorenike

6. Juna 2016.15:43

Svjedok Državnog tužilaštva BiH ispričao je kako je optuženi Duško Vujičić zlostavljao zatvorenike u školi i u zatvoru iza Suda u Kotor-Varoši.

Edin Botić je svjedočio da ga je nekoliko dana nakon Kurban-bajrama 11. juna 1992. specijalna policija uhapsila i odvela u krug fabrike kože “Proleter”. On je napomenuo da je tu premlaćen i opljačkan, a nakon toga pušten kući.

“Ilija Kuruša je bio u toj jedinici. Ponovo su nas odveli do Policijske stanice, a potom u dvoranu škole ‘24. april’. Tu nas je dosta dovedeno – KV-1, KV-7, Zule i drugi”, kazao je Botić, dodavši da je u toj sali bio dva mjeseca.

Prema Botiću, uslovi u sali bili su nehumani, a zatvorenike je čuvao rezervni sastav policije.

“Dolazili su. Ovaj… Vujičić Dule. On je redovno ubijao boga u nama”, prisjetio se Botić.

Svjedok je rekao da je iz škole, zajedno s još nekoliko zatvorenika, prebačen u zatvor kod zgrade Suda, gdje su stražari bili korektni. Prema njemu, optuženi Duško Vujičić tu ih je tjerao da pjevaju dok je tukao zatvorenike koji su pristizali.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da su Radojko Keverović i Dule Maksimović bili korektni, a da mu je Ilija Kuruša nakon rata bacio eksplozivnu napravu na garažu.

Botić je svjedočio na suđenju Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Dušku Vujičiću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu iskaz je dao i Jovan Marić, koji je rekao da je u Stanicu policije u Kotor-Varoši ljude privodila specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih polsova (MUP) iz Banje Luke. Među ljudima koje je vidio u stanici bili su svjedokinja KV-5 i njen muž.

Svjedokinja Munevera Avdić je kazala da je živjela u Kotor-Varoši sa suprugom i troje djece. Ona je navela da je njen suprug odveden 25. juna 1992. godine.

“Od tada ništa nisam znala. Na razmjeni mi je njegov amidža rekao da su ga strijeljali kod Doma zdravlja. Pronašla sam ga u grobnici 2000. godine”, izjavila je svjedokinja, dodavši da ne zna ko je ubio njenog supruga.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juni.

Džana Brkanić