Članak

Počelo suđenje za pranje novca od trgovine ljudima

6. Juna 2016.16:52

Pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Srpku Vučenoviću, optuženom za pranje oko dva miliona konvertibilnih maraka u periodu od 2008. do sredine 2013. godine.

Vučenović je optužen da je na svoje račune u više banaka na području Republike Srpske (RS) primio oko 730.000 dolara i 512.000 eura, koji potiču od trgovine ljudima.

U optužnici je opisano da je novac primao od offshore kompanija sa Paname, Novog Zelanda, iz Hong Konga, osoba iz Azerbejdžana, kao i od braće Milana i Bože Vučenovića.

Protiv braće Vučenović i još 11 optuženih trenutno je u toku suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine (Sud BiH) zbog trgovine ljudima, odnosno radne eksploatacije radnika iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Azerbejdžanu.

U uvodnim riječima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (Tužilaštvo BiH) istaklo je da će dokazi pokazati da je Srpko Vučenović prao novac i da je kupovao nekretnine, mašine i druge stvari kako bi prikrio porijeklo novca. Iz Tužilaštva BiH su najavili da će dokazati i da je optuženi znao da novac potiče od krivičnog djela.

Branilac Dragiša Jokić kazao je da Tužilaštvo BiH neće dokazati tvrdnje da je Srpko Vučenović prao novac i da je znao da potiče od trgovine ljudima.

Prvobitno je optužnicu u ovom predmetu podiglo Specijalno tužilaštvo RS u ljeto prošle godine, a Okružni sud u Banjoj Luci se proglasio nenadležnim, nakon čega je optužnica proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Amer Jahić