Članak

Tender po mjeri željenog automobila (VIDEO)

1. Juna 2016.11:44
U tenderima za nabavku službenih automobila u bh.

This post is also available in: English

institucijama dolazi do navođenja detalja i specifikacija koji ograničavaju fer nadmetanje, čime se krši Zakon o javnim nabavkama BiH.
Prošle godine Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo se na obnovu voznog parka.

Komisija za javne nabavke u tenderskoj dokumentaciji za pet automobila zahtijevala je sljedeće minimalne karakteristike: dužina 4,86 metara, širina bez retrovizora 1,86 metara, visina 1.465 metara, osovinski razmak 2,84 metra i zapremina prtljažnika 600 litara. Vrijednost nabavke je procijenjena na 250.000 KM s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Na poziv se javila samo kompanija “Porsche” iz Sarajeva, ponudivši Škodin model Superb. Ugovor u vrijednosti blizu 249.000 KM s PDV-om i popustom zaključen je krajem prošle godine.

Detaljne dimenzije automobila koje je navelo ministarstvo ispunjava Superb iz 2015. godine. Ministarstvo nije odgovorilo na koji način je sastavljena tenderska dokumentacija, ali osim Škodinog Superba, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nije pronašla drugo vozilo koje odgovara tenderskim specifikacijama.

Igor Vukajlović iz Udruženja “Tender” kaže da navođenje detalja koji ukazuju na određeni model ili proizvođača predstavlja uobičajen primjer nabavke automobila u državnim službama.

“Čak se dešavalo da je problem dužina auta u neka dva centimetra. Ustvari, auto je dva centimetra duži zato što tu stoji registracijska tablica i zbog toga, recimo, ne može da bude konkurent nekom drugom autu”, kaže Vukajlović.

Zakon o javnim nabavkama BiH zahtijeva od institucija da u tenderima osiguraju pravičnu konkurenciju. Propisano je da tehničke specifikacije ne smiju biti sastavljene tako da upućuju na određenog proizvođača ili model.

Komisija imenovana ispred institucije provodi kompletan postupak nabavke i daje preporuku o izboru ponuđača, a konačnu odluku donosi nadređeni.

Vukajlović pojašnjava da propisi službenicima dozvoljavaju u tenderima navođenje samo osnovnih karakteristika klase automobila koji se nabavlja, otvarajući tako mogućnost nadmetanja za sve proizvođače.

“Međutim, šta oni rade? Pikiraju neki auto i da uzmu onda komplet tu specifikaciju tog auta koji su pikirali”, kaže on.

Revizori upozorili na favoriziranje
Osim Ministarstva vanjskih poslova, detalje u tenderskoj dokumentaciji prilikom nabavke službenih automobila navodile su i komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH i Općini Goražde.

U Parlamentarnoj skupštini izrazili su želju za automobilima crne metalik boje, najmanje 140 konjskih snaga, minimalne dužine 4,7 metara te zapremine prtljažnika 575 litara.

Ponude su dostavile firme koje samo prodaju Volkswagen automobile. Ugovor vrijednosti oko 267.700 KM, a na osnovu najniže cijene, sklopljen je s kompanijom “Jelić Auto” krajem 2014. godine. Radi se o četiri Passata B8 Comfortline.

Državni revizori su utvrdili kako su sve firme ponudile isti automobil, a na osnovu karakteristika navedenih u dokumentaciji zaključili su da postoji mogućnost favoriziranja tipa automobila.

Iz Parlamentarne skupštine BiH su u pisanom odgovoru BIRN-u BiH kazali da je pouzdanost glavni razlog zamjene službenih automobila, pojasnivši da automobile mijenjaju nakon pređenih približno 300.000 kilometara ili pet do šest godina korištenja. Međutim, nisu pojasnili na koji je način sastavljena tenderska dokumentacija.

Jedini automobil, osim nabavljenih Passata, koji, prema istraživanju BIRN-a BiH, odgovara traženim karakteristikama iz tendera jeste novi Superb – ali se on na tržištu pojavio nakon što je donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Passat s boljom opremom
Komisija za nabavke Općine Goražde prilikom nabavke službenog automobila 2015. godine navela je gotovo identične karakteristike kao i Parlamentarna skupština BiH.

Na pitanje zbog čega u tenderskoj dokumentaciji stoji da automobil mora biti minimalne dužine 4,7 metara i zapremine prtljažnika 580 litara, Općina Goražde odgovara da su poštivali načela javnih nabavki.

“Budući da se radi o službenom vozilu koje se koristi i za službena putovanja, te prijevoz delegacija bratskih gradova i drugih partnerskih organizacija, vozilo mora ispunjavati uslove koji se odnose na smještaj i prijevoz prtljaga, te se morala obratiti pažnja i na udobnost putnika”, obrazložili su u pisanom odgovoru.

Naveli su da traženu zapreminu prtljažnika može ispuniti veliki broj automobila na tržištu. Međutim, BIRN je pregledao karakteristike drugih automobila i nije potvrdio te navode.

Pozivi za ponude su poslani na adrese kompanija koje prodaju Volkswagen, Peugeot, Ford, KIA-u i druga vozila. Javile su se firme ovlaštene za Volkswagen vozila, a na osnovu kriterija najniže cijene, za načelnika Goražda nabavljen je Passat B8 Comfortline od kompanije “ASA PVA” iz Sarajeva za cijenu od 49.500 KM s PDV-om.

Parlamentarna skupština BiH nabavila je četiri Passata s boljom opremom, a cijena jednog takvog automobila je za oko 17.400 KM viša od cijene onog koji koristi načelnik Goražda.

Nevladina organizacija “Fond za otvoreno društvo BiH” u periodu od 2012. do 2015. godine pratila je samo 56 postupaka, među kojima i nabavke službenih automobila.

Prema Mervanu Miraščiji iz “Fonda za otvoreno društvo”, u većini nabavki navođeni su detalji koji ukazuju na određenu vrstu automobila.

“Ni jedna institucija u državi ne radi monitoring zakonitosti postupaka konkretne javne nabavke od usvajanja plana javnih nabavki, pripreme tenderske dokumentacije, izbora najpovoljnijeg ponuđača, do realizacije postupka javne nabavke”, kaže Miraščija.

Revizori državnih službi, nakon okončanog postupka nabavke, više su puta napominjali da se u tenderima navode detalji koji ukazuju na određenu vrstu automobila.

Amer Jahić


This post is also available in: English