Članak

Andabak napao vojnike HVO-a

18. Maja 2016.13:05

Zaštićeni svjedok Odbrane Zdenka Andabaka izjavio je da je prilikom razoružavanja u Livnu u julu 1993. optuženi garantovao bezbjednost bošnjačkom stanovništvu.

Svjedok SO-1 je kazao da je bio angažovan u brigadi “Petar Krešimir IV” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i u štabu Teritorijalne odbrane u Livnu, do 21. jula 1993. godine, kada je bilo razoružavanje Bošnjaka.

“U jutarnjim satima, 21. jula me pozvao Ante Čolak, načelnik brigade, i pitao me hoće li se naša vojska razoružati. Ja sam slagao da je Stranka demokratske akcije (SDA) donijela odluku o razoružavanju, mada mene niko nije obavijestio o tome”, ispričao je SO-1.

Svjedok je kazao da je nakon razgovora sa Čolakom otišao u grad, gdje se susreo sa političkim vrhom i uglednim građanima Livna, ali je saznao da se u Gornjem gradu puca i da ima mrtvih. Zajedno s još nekoliko osoba, otišao je u taj dio grada, kako bi zatražio od bošnjačke strane da preda oružje.

“Probili smo se u Gornji grad. Pucalo se na nas. Ja sam rekao da se nađe neko ko će obići liniju i reći Bošnjacima da predaju oružje, a isto je učinio i Argentinac kod Hrvata”, izjavio je SO-1 te dodao da su mu potom Sead Velagić i Nijaz Džonlagić kazali da svakako treba pozvati Zdenka Andabaka “jer samo on može garantovati sigurnost Bošnjacima”.

Velagiću se zajedno sa Andabakom u Sudu BiH sudi za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Livnu.

Svjedok je rekao da se nije družio sa Andabakom, ali da ga je upoznao 1992. u školi “Ivan Goran Kovačić” prilikom preuzimanja oružja.

Prema svjedoku, optuženi je došao u Gornji grad i garantovao sigurnost Bošnjacima. Te prilike, kako je kazao, nije vidio oružje kod Andabaka.

“Sišli smo na zelenu pijacu i predali oružje. Argentinac je tražio da dođe neko iz vrha i kaže nam razlog zašto smo razoružani, jer, realno, mi nismo predstavljali opasnost za Hrvate u Livnu. Niko nije došao. Andabak je rekao da on nema veze s tim, a Argentinac je poludio i rekao da nam duguju objašnjenje. On je rekao da uđemo u autobuse”, posvjedočio je SO-1.

Prema njegovom iskazu, na zelenoj pijaci čekala su tri autobusa, kojima su razoružani Bošnjaci prebačeni u škole na području Livna.

Tokom transporta je jedan od vojnika pucao na autobus, a optuženi Andabak mu je, kako je kazao SO-1, oduzeo pušku i udario ga.

“Drugog vojnika, koji je govorio da je ‘došao red na balije’, baš je napao, nagovorio mu se”, rekao je SO-1.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Optužnica tereti Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Svjedok SO-1 je izjavio da je u Livnu za vrijeme razoružavanja ubijeno šest Bošnjaka i dva Hrvata. On je kazao da nema saznanja što se tiče razoružavanja u Grborezima jer nije bio tamo.

Naveo je da poznaje braću Rifeta i Mehu Velagića iz Grboreza, te da zna da je Rifet bio vojno angažovan.

Suđenje se nastavlja 8. juna.

Džana Brkanić