Članak

Izrešetani leševi u mrtvačnici u Mostaru

17. Maja 2016.16:25
U nastavku suđenja za zločine počinjene 1993. u Mostaru, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o prisilnom odvođenju civila, čija je izrafalana tijela dan kasnije vidio u mrtvačnici.

Bivši civilni policajac V.S. je ispričao da je redovno obilazio punicu Nadu Frenjo prije nego što će je prisilno odvesti 1993. godine. Njegov punac Aleksandar Aco Stojić je također obilazio Nadu dok se jednu noć nije vratio uplašen.

“Elvira i ja smo bili kući. Došao je Aco oko devet, bio je prepadnut. Rekao je da je vojska odvela. Otišli smo do Vojne policije, rekli su nam da nisu radili nikakve akcije te večeri, pa smo otišli do Civilne, iako znam da moji to ne rade”, izjavio je V.S.

Prema njegovim riječima, Stojić mu je kazao da su tu noć odvedeni i Kajtazi. “Vojnici su njemu rekli: ‘Šta ćeš ti ovdje, Srbine?’ Stojić je bio Srbin, a Nada muslimanka”, pojasnio je svjedok.

Jutro nakon odvođenja, rekao je svjedok, na poslu je saznao da su tijela pronađena i otišao je u mrtvačnicu da ih vidi.

“Kada sam došao u mrtvaru, vidio sam Nadu i žene Kajtaze, bile su izrafalisane, puno krvi je bilo. Već su bile u vrećama, a iz vreća je curila krv. Obezbijedio sam sanduk za Nadu i to dijete od deset mjeseci”, naglasio je svjedok.

Pred njegov odlazak u Njemačku, kazao je svjedok, Stojić je bio pozvan u Vojnu policiju da izvrši prepoznavanje. Prema njegovim riječima, Stojić je prepoznao nekoga, ali nije smio od straha nikome reći.

Kada je otišao u Njemačku, svjedok je, kako je kazao, dobio informaciju da je Stojić odvezen u žutom “mercedesu” i da se za njegovu sudbinu ni danas ne zna.

V.S. je svjedočio na suđenju Saši Savinoviću, koji je optužen da je, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja 1993. do kraja iste godine učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Optužnica ga tereti da je 13. jula, zajedno s još tri pripadnika HVO-a, upao u stan Nade Frenjo, nakon čega su odveli pet osoba, od kojih se jedna uspjela spasiti, a četiri ženske osobe, uključujući i bebu, pronađene su mrtve.

Svjedok Adis Kajan se prisjetio kako je, kao četrnaestogodišnjak, čuo lupanje i galamu u haustoru, uz povike: “Hajde izlazi!”, u noći kada su odvedene njegove susjede Frenjo i Kajtaz.

“Ja se sjećam da se tada dežuralo na ulaznim vratima, ali ko je mogao zabraniti HVO-u da uđu”, istakao je Kajan.

Nadin brat, rekao je svjedok, bio je vozač Midhata Hujdura, komandanta Armije BiH (ABiH) u Mostaru. To su, prema svjedoku, znali i pripadnici HVO-a.

Suđenje se nastavlja 30. maja, kad je planirano svjedočenje zaštićenog svjedoka S-1.

Ajla Gežo