Članak

Odvođenje porodice i komšija u Zecovima

13. Maja 2016.14:28
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su joj u julu 1992. godine odvedeni muža i sin te komšije u selu Zecovi (općina Prijedor).

Posmrtne ostatke muža pronašla je nakon rata u grobnici Tomašica.

Svjedokinja Z-22 je rekla da je u maju 1992. godine s porodicom “išla po šumama, jer su se bojali srpske vojske”.

“Čišćenje je bilo 23. jula 1992. godine. Srpska vojska je ušla u Zecove, bilo je puno vojske… Došli su i pred moju kuću i opkolili je”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, vojnici su imali crvene trake oko glave, a “jedan je bio sa čarapom na glavi”.

Z-22 je rekla da je jedan vojnik njoj i njenoj porodici uz psovke naredio da izađu, te odveo njenog muža i najstarijeg sina prema džamiji.

Prema njenim saznanjima, muž i sin su joj kod Zikine kafane ušli u autobus, gdje se jedan vojnik obratio njenom mužu: “Hajde ti, plavi visoki, plivaj.”

“Odveli su ga malo više gore i ubili ga”, izjavila je ona, dodavši da je njen sin iz autobusa vidio kad joj je muž izveden.

U unakrsnom ispitivanju ona je kazala da joj je muž ubijen i bačen u Sanu. Njegovi i posmrtni ostaci djevera pronađeni su u Tomašici.

Z-22 je rekla da je istog dana kroz roletne vidjela odvođenje Idriza Brakića i drugih komšija, te da je čula da su neki postrojeni i pobijeni kod okuke na putu prema ribnjaku.
Ona je navela da je narednih dana spavala u podrumu Rifata Hodžića sa većim brojem žena. Tu je, kako je istakla, ostala sve dok nisu čuli “da je na Gradini pobijena sva familija Fikreta Bačića”.

U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je kazala da se sa sinom koji je bio odveden srela kasnije u Travniku. Nikoga od vojnika o kojima je pričala, kako je napomenula, nije prepoznala.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi počinjeno u julu 1992. optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 20. maja.

Lamija Grebo