Članak

Šešeljeva žalba pred sudijom Meronom

10. Maja 2016.12:34

Američki sudija Theodor Meron bit će predsjedavajući Apelacionog vijeća koje će odlučivati u žalbenom postupku protiv predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale – institucije osnovane da završi rad Haškog tribunala – odlučio je da će predsjedavati radom petočlanog Vijeća koje će donijeti konačnu presudu protiv Šešelja.

Uz Merona, u Vijeću će biti sudije Lee Muthonga, Florence Rita Arrey, Ben Emmerson i Ivo Nelsen de Caires Batista Rosa.

Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja za zločine protiv čovječnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Po presudi, Šešelj nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela i pljačkanje javne ili privatne imovine, s obzirom da nije imao nadređeni položaj nad dobrovoljcima na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Haško tužilaštvo početkom mjeseca je zatražilo od Žalbenog vijeća da poništi oslobađajuću presudu i osudi Šešelja za ratne zločine ili da naloži ponavljanje cijelog suđenja.

Denis Džidić