Članak

Vojna policija u Stuparima

6. Maja 2016.14:39

Svjedok Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Kladnju na fotografiji je prepoznao Zijada Hamzića, pretpostavljajući da je nastala krajem jula 1992. godine, kada je i sam postao pripadnik Vojne policije.

Svjedok Besim Imamović je na dvije fotografije koje je priložila braniteljica Sabina Mehić identificirao sebe, optuženog Zijada Hamzića i još nekoliko pripadnika Vojne policije, te naveo da su fotografije nastale krajem jula 1992. godine.

Na pitanje braniteljice Mehić “da li bi bilo realno kada bi neko tvrdio da su fotografije uslikane 1. juna”, svjedok je objasnio da to ne bi bilo moguće jer se sjeća kada su nastale po tome što je on u tom periodu tek stigao u Vojnu policiju.

Na pitanje Sudskog vijeća da li posjeduje dokumentaciju sa datumom njegovog angažiranja u Vojnu policiju, Imamović je objasnio da je nema jer je “samo dobio poziv da dođe”.

Braniteljica Mehić je objasnila da ovim fotografijama Odbrana nastoji dokazati da je Odred Vojne policije u Stuparima (općina Kladanj) formiran tek 19. jula 1992. godine.

Zijadu Hamziću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Osmanom Gogićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Ramizom Halilovićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO). Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Termin nastavka suđenja nije poznat.

Srđan Kureljušić