Zatraženo ukidanje presude za zločine u Batkoviću

28. Aprila 2016.00:00
Odbrana Gligora Begovića zatražila je da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine presudu kojom je osuđen na 13 godina zatvora za ratne zločine počinjene u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

Aleksandar Majkalović, branilac optuženog Begovića, tražio je da Vijeće ukine osuđujući dio presude i odredi ponovno suđenje ili da njegovog branjenika oslobodi.

Miloš Babić, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, kazao je da Tužilaštvo nije dostavilo odgovor na žalbu. Tužilac Vladimir Simović je rekao da su činjenice pravilno dokazane i da je donesena pravilna presuda.

Prvostepenom presudom, Begović je osuđen za saučesništvo u ubistvu trojice civila, seksualno zlostavljanje nekoliko osoba i premlaćivanje zatočenika. Oslobođen je sedam tačaka optužnice, koje uključuju i ubistvo dvije osobe.

Majkalović je kazao da je prepoznavanje njegovog branjenika u sudnici vršeno na nezakonit način, te da svjedoci nisu navodili da je u ratu imao dugu kosu i spojene obrve, a to su osobine karakteristične za njega.

On je dodao da Tužilaštvo nije dokazivalo postojanje oružanog sukoba, te da smatra da je kazna koja je izrečena njegovom branjeniku neprihvatljiva.

Tužilac Simović je kazao da je oružani sukob na području Bijeljine opštepoznata činjenica i da je žalba Odbrane neopravdana.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbi.

Albina Sorguč