Tripković osuđen, Bjelica oslobođen

28. Aprila 2016.00:00
Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Novicu Tripkovića na osam godina zatvora za zločin počinjen u Kalinoviku u augustu 1992. godine.

Tripković je proglašen krivim za ubistvo tri civila bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatočeni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Vijeće je Zorana Bjelicu oslobodilo optužbi za učešće u ubistvima počinjenim u Kalinoviku.

Vijeće je zaključilo da je Tripković 1. augusta 1992. godine ili približno tog datuma, i pored protivljenja stražara, ušao u školu sa maloljetnim djetetom i još jednim nepoznatim vojnikom. Kako se navodi, zatočenika Suada Hasanbegovića su odmah pretukli u svlačionici, a zatim su ga odveli u učionicu na spratu škole, gdje su pretukli Sejdu Kešu i Edina Biču.

Prema presudi, od posljedica premlaćivanja je tu noć podlegao Sejdo Kešo, a oni su sljedećeg dana iz vatrenog oružja ubili Hasanbegovića i Biču.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, obrazlažući presudu je istakla da je svjedokinja Enesa Hasanbegovića, supruga ubijenog, bez dileme u sudnici prepoznala Tripkovića, kao i u toku istrage kada joj je pokazan čitav niz fotografija.

“Veoma dobro je upamtila njegov lik, kazavši da je trajno obilježio sudbinu njene porodice”, kazala je Marenić, dodavši da su njen iskaz potvrdili i drugi svjedoci, uključujući stražare i zatvorene osobe.

Marenić je istaknula da su skazi svjedoka koji su svjedočili o detaljima vezanim za ubistvo Keše i Biče logični, jasni i uvjerljivi, te da su ti svjedoci naveli da je ista sudbina zadesila i veterinara Hasanbegovića.

Prilikom odmjeravanja kazne, Vijeće je cijenilo način izvršenja djela, okolnosti pod kojima je izvršeno, kao i raniju osuđivanost optuženog.

Tripković je oslobođen optužbe za ubistvo civila Hašima Hatića. Kako je navela Marenić, Vijeće nije moglo utvrditi da je ubijen iste prilike kao i drugi.

Ona je rekla da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode protiv Zorana Bjelice.

“Svjedoci nisu mogli potvrditi njegovo prisustvo u inkriminisano vrijeme, što je kod Vijeća izazvalo sumnju”, kazala je Marenić.

U ovom predmetu bio je optužen i Marinko Bjelica, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti i bit će završen naknadno.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Albina Sorguč