Podignuta optužnica za zločine u Bosanskom Novom

28. Aprila 2016.00:00
Državno tužilaštvo je protiv tri osobe podiglo optužnicu za ubistva Bošnjaka iz sela Maslovare, Alići i Ekići (općina Bosanski Novi) počinjena u junu 1992. godine.

Iz Tužilaštva BiH nisu saopćili imena optuženih, već naveli inicijale K.S., K.Z. i B.D., pojasnivši da identitet optuženih ne mogu otkriti zbog “procesnih razloga”.

“Radi se o specifičnom slučaju i bit će jasnije zbog čega ne možemo otkriti imena u narednih nekoliko dana”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo tereti ovu trojicu da su, zajedno s preko dvadeset naoružanih lica, krenuli u napad na civile Bošnjake u selima Maslovare, Alići i Ekići, te već na putu ubili jednu osobu, dok su ostale civile istjerali iz kuća, prilikom čega su ubili još dva civila.

“Civile u koloni su odveli do pravoslavnog groblja, prilikom čega su muškarce fizički zlostavljali, udarajući ih rukama, nogama i raznim predmetima, dok su žene i djeca to gledali. Zatim su muškarce izdvojili i odveli do muslimanskog groblja, gdje im je naređeno da kopaju zajedničku grobnicu, a potom su, po naređenju, pucali u njih. Tom prilikom ubijena su 24 civila i zatrpana zemljom”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Denis Džidić