Bajram i premlaćivanja u Ljubuškom

28. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Ljubuškom, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o maltretiranju i neuslovnim prostorijama u kojima su bili zatočeni.
Nakon čapljinske Gabele i Silosa, Emir Haračić je 27. oktobra 1993. godine prebačen u zatvor u Ljubuškom. Rekao je kako su ga, u februaru 1994. godine, u ćeliji koju je dijelio s još 15-ak zatočenika, pretukli stražari Nedo Matić i Stojan Odak.

“Bio sam prvi kraj vrata i Nedo me je udario u glavu i nogom u pleksus. Kazao nam je da će nam sad on pokazati ko je karatista i udarao nas je sviju. Trajalo je nekih petnaestak minuta. Senad Bilal je prošao najgore. Ja sam ležao na podu i vidio sam da je Odak udario nekoga palicom”, izjavio je svjedok.

Haračić je ispričao i kako je čuo za zlostavljanja ostalih zatvorenika. “Bio sam u ćeliji ‘1’. Čuo sam neku buku i mislio sam da nekoga tuku. Međutim, shvatio sam da bludno zlostavljaju svjedoka S-5. Svi smo to čuli. Prepoznao sam glas Miloša”, rekao je svjedok.

Na njegov iskaz burno su reagirale Obrane Dragana Miloša i Stojana Odaka, kao i sam optuženi Miloš.

“Seksualno zlostavljanje se ne pominje niti u optužnici niti u vašim ranijim iskazima. Sada prvi put govorite o tome”, kazala je Miloševa Obrana, a optuženi je rekao svjedoku: “Sada prvi put čujem da sam nekoga seksualno zlostavljao. I dok to govorite, namigujete mi, a meni porodica trpi zbog toga.”

Dragan Miloš je, uz Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka i Vinka Radišića, optužen za mučenje, zlostavljanje i držanje u neuslovnim prostorijama civila i ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici zatvora u Ljubuškom, a ostali optuženi stražari.

Svjedok Haračić je ispričao kako su se uslovi u zatvoru popravili nakon dolaska Slavka Skendera.

“Bilo je sve po Ženevskoj konvenciji. Imali smo pomoć doktora, nismo odvođeni na radove i zajedno smo jeli s pritvorenim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO)”, kazao je svjedok.

Svjedok Mehmed Dizdar je rekao kako je vidio premlaćivanje zatočenika Huse Marića, kojeg je premlatio “stražar Nedo”, dok je Marić bio prisiljen raditi sklekove.

“Mene je Ivica Kraljević poznavao jer sam mu ja našao posao u Stocu prije rata. Slao me je da utovaram pakete kako bih izašao van i nešto ‘ukrao’ iz paketa da jedem. Kada je došao Skender, stanje se popravilo. Dopustio nam je post za ramazan, a Dragan Miloš nam je omogućio da klanjamo Bajram”, zaključio je Dizdar.

Svjedok Osman Eminović je kazao kako je vidio premlaćivanje zatočenika Ibre Mahmutovića, kojeg je na kapiji izudarao izvjesni Luburić, pripadnik HVO-a. Luburić je tražio nekoga iz Stoca, Marić se javio, a onda ga je, rekao je svjedok, Luburić teško pretukao udarajući mu glavom o kapiju.

Svjedok je radio kao automehaničar u zatvoru te mu je, kako je kazao, zbog toga Stojan Odak donosio hranu i piće jer mu je popravljao vozilo.

“Mene Odak nije tukao, ali me je jednom udario neki Vice ili Vicko. Dovezao je ‘tamića’ (vozilo), nije bio zadovoljan kako sam radio pa me je udario u vrat. Gledao sam iživljavanja stražara Nede Matića, a čuo sam da je bilo maltretiranja i u podrumu”, zaključio je Eminović.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. maj.

Nedim Hasić