Svjedočit će optuženi Šišić i Drakovac

26. Aprila 2016.00:00
Muhamed Šišić i Emir Drakovac, optuženi za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, svjedočit će u svoju korist, rečeno je na statusnoj konferenciji na kojoj su Odbrane iznijele plan izvođenja dokaza.

Odbrane Muhameda i Tarika Šišića, Emira Drakovca i Aziza Šuše predložile su zajednički da se obiđe lice mjesta – selo Kukavice (općina Rogatica), na koje je prema optužnici izveden napad na konvoj u kojem su bili civili srpske nacionalnosti u ljeto 1992. godine.

Iznoseći plan dokaza Odbrane, Muhidin Kapo, branilac Muhameda Šišića, naveo je da namjerava saslušati 12 svjedoka, uglavnom na okolnosti osporavanja iskaza zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH ST-1 i ST-2.

Kapo je kazao da kao materijalni dokaz namjerava uvesti i dijelove knjige Rajka Kušića, koji je optužen za ratni zločin na području Rogatice i za kojim je raspisana potjernica.

Odbrana Tarika Šišića je navela da se pridružuje prijedlogu dokaza Odbrane prvooptuženog, te da će još uložiti materijalne dokaze koji se tiču ranjavanja optuženog.

Odbrana Aziza Šuše namjerava saslušati tri svjedoka na okolnosti alibija optuženog u vrijeme kada je napadnuta kolona u Kukavicama.

Najviše dokaza planira iznijeti Odbrana Emira Drakovca na okolnosti događaja u Kukavicama, ali i Zebinoj šumi (općina Foča) i rogatičkom selu Vratsalići. Kako je kazao branilac Fahrija Karkin, bit će saslušano oko 18 svjedoka.

Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši sudi se za učešće u napadu na konvoj 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kojeg je potom “osakatio”, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prvi svjedok Odbrane optuženog Muhameda Šišića bit će saslušan 17. maja.

Džana Brkanić