Premlaćivanje u Kotor-Varoši

25. Aprila 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Državnog tužilaštva BiH je ispričao kako je zlostavljan u zatvoru iza suda u ovom gradu.

Svjedok Halil Čirkić je kazao da ga je Vojska Republike Srpske (VRS) sa suprugom Nurom uhapsila 28. septembra 1992. u selu Čirkino Brdo (Kotor-Varoš) i sa nekoliko muškaraca, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, odvedeni su u školu u Vrbanjcima, gdje su tučeni. Istog dana, kako je dodao, prebačeni su u zatvor iza zgrade suda u Kotor-Varoši.

“Tu sam poznao Radenka Keverovića. Sreli smo se prije rata. Tada je imao 32-33 godine, bio je crn i visok. Moju ženu i tog maloljetnika su odvojili, a nas su premlatili Keverović i ostali”, izjavio je Čirkić.

On je dodao da je osim Keverovića znao i stražare Đukanovića i Žutića.

Na pitanje Odbrane Radojka Keverovića kako je samo on od svih zatvorenika poznao Keverovića, Čirkić je rekao da ne zna i da su svi bili tada prisutni. On je kazao da ga je Keverović jednom i izdvojio u posebnu prostoriju i udarao.

Čirkić je rekao da je njegov komšija Avdo Vilić uboden u vrat, ali da ta povreda, za koju misli da je nastala nožem, nije bila opasna.

“Kada su došli drugi put da nas tuku, on je samo sjeo, nije ničim mrdao. Tukli su ga po cjevanicama, a nas su izveli. Kad smo se vratili, Avde više nije bilo i nisam ga nikad više ni vidio”, opisao je svjedok.

Čirkić je naveo da ga je 3. novembra 1992. iz zatvora pustio Zdravko Pejić, za koga je čuo da je komandir zatvora.

Radojku Keveroviću se sudi sa Savom Tepićem, Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik VRS-a.

Svjedokinja Nura Čirkić je kazala da je sa suprugom odvedena i zatvorena u posebnu prostoriju u zatvoru iza suda u Kotor-Varoši.

“Meni su rekli da se okrenem zidu. Čula sam jauke i poznala sam muža”, izjavila je Čirkić.

Ona je kazala da je treće noći po dolasku iz sobe čuvara, čula glas Avde Vilića, koga su ispitivali, a potom i pucanj.

Na pitanje da li je poznavala nekoga od stražara, svjedokinja je odgovorila: “Radenka Keverovića i Nedeljka Đukanovića.”

Čirkić je dodala da je Keverović ulazio u prostoriju gdje je bila i psovao joj, te da ju je nepoznat vojnik dva puta ošamario.

Bila je smještena, kako je rekla, zajedno s jednim maloljetnikom u neuslovnoj prostoriji. Dodala je da je 21 dan bila zaključana, te da je dobivala prokislu hranu. Čirkić je kazala da je dobila “napad srca”, ali da joj nije pružena ljekarska pomoć.

Suđenje se nastavlja 16. maja.

Džana Brkanić