Maltretiranje u hotelu “Radoč”

25. Aprila 2016.00:00
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ga je optuženi Senad Salkić tukao ispred hotela “Radoč” 1994. godine.

Hasib Mehurović je rekao da ga je u novembru 1994. na liniji zarobila vojska Petog korpusa 506. brigade iz Velike Kladuše, zajedno sa još 13 osoba. Oni su odvezeni autobusom u hotel “Radoč” (općina Bužim), a na putu do hotela ušlo je još oko 60 zarobljenika.

“Istovareni smo ispred motela ‘Radoč’, sišli smo niz stepenice. Dočekalo nas je pet vojnih policajaca, imali su bijele opasače. Bili smo odmah postrojeni u dvije vrste, ispred u dvorištu. Jedan nas je popisivao, a četvorica su čekala sa palicama i šakama da nas počnu tući”, kazao je svjedok.

Nakon toga su, kako je naveo, ušli u prostoriju koja je imala željezna vrata i palete na podu, da bi nakon pola sata ponovno bili izvođeni i maltretirani.

“Šeju Krupića je tukao Salkić. Kada je mene tukao, pao sam i jedan je rekao: ‘Nemoj ga Salkiću, ubi čovjeka.’ Tu je bio i Vahid Bajraktarević i neki nizak čovjek”, izjavio je Mehurović, koji je prepoznao optuženog Salkića u sudnici.

Svjedok je opisao Salkića kao vojnog policajca koji je imao smeđu kosu, bijeli opasač te beretku na glavi.

Drugu noć je, kako je Mehurović kazao, došao neko i tražio 30 ljudi za radni vod. On se dobrovoljno javio, jer je mislio da će tamo “bolje proći”. Na radovima je bio do sredine januara 1995. godine, kada je pobjegao.

Salkiću i Bajraktareviću je, zajedno sa Zijadom Nanićem, Esadom Kudelićem, Hasanom Mustafićem, Nedžadom Bapićem te Samirom i Huseinom Isakovićem, na teret stavljeno da su od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije iste brigade.

Svjedok Fikret Mehurović je naveo da je bio angažovan u Drugoj brigadi Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, kada je na liniji u novembru 1994. godine zarobljen sa drugim vojnicima. On je kazao kako je njih zarobio izvjesni Musa Musić, Ramiz Alešević i još jedna osoba.

Odvedeni su u hotel “Radoč”, u kojem su, kako je svjedok istaknuo, stalno bili tučeni. Prema njegovim riječima, upravnik zatvora je bio Mehmed Alešević, dok je Esad Kudelić bio upravnik zatvora, a vojna policija ih je čuvala.

Tuče su se, kako je Mehurović kazao, dešavale ispred zatvora i neki zatvorenici nisu preživjeli. On je rekao da je među zatvorenicima bilo i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje će se nastaviti 16. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija