Optuženi Stanarević je samo stopirao

18. Aprila 2016.00:00
Odbrana Željka Stanarevića u završnoj riječi je kazala da Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi kriv za zločin počinjen na području Bihaća i zatražila oslobađajuću presudu.

Branilac Milan Romanić ocijenio je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo niti jedan element djela zločin protiv čovječnosti, a da optuženi, ne samo da nije učestvovao, već nije bio ni svjestan napada, niti su njegove radnje bile dio tog napada.

Tužilaštvo tereti Željka Stanarevića da je, kao vojni policajac Petnaeste bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je između 24. juna i prve polovice jula 1992. godine učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan. Stanarević je optužen da je usmrtio četiri lica i učestvovao u bacanju tijela u jamu. Iz jame su 1997. ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i 11 osoba izvedenih iz logora u Ripaču.

Romanić je naveo da Stanarević nije imao nikakve veze sa zarobljenim civilima, već da je krajem juna 1992. godine, nakon pogibije brata, došao do Ripača i pitao ima li prevoz do Lipa, mjesta gdje su mu živjeli roditelji.

“Stanarević je čuo da će kamion Vojne policije voziti zarobljenike. Pitao je može li sa kamionom do Lipa, gdje su mu živjeli roditelji. Nijedan svjedok pred Sudom nije potvrdio da je optuženi izvodio zarobljenike. On je imao ulogu stopera i tu je bio samo kao posmatrač”, objasnio je Romanić.

Romanić je kazao da je Tužilaštvo baziralo dokazni postupak samo na jednom, zaštićenom svjedoku, S-1.

“S-1 nije kredibilan i ne može nikako biti mjerodavan. On je smislio ovu priču kako bi, prije svega, sebe izvukao, jer je on sam pripadao grupi Ratka Mihajlovića koja je izvodila zarobljenike i vozila ih na Hrgar, gdje su ubijeni”, rekao je Romanić.

On je podsjetio da je S-1 kazao da nije vidio ko je uvodio svezane zarobljenike na kamion, već da pretpostavlja da je to bio Stanarević.

Branilac je naveo i da se Tužilaštvo tokom dokaznog postupka nije pomaklo od osnovane sumnje, slijepo vjerujući svjedoku S-1, te da iz tog razloga traži od Suda BiH da Stanarevića oslobodi optužbe za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Optuženi Stanarević je kazao da mu je žao svih ljudu koji su nastradali, ali da on nije učestvovao niti počinio ubistva koja mu se stavljaju na teret.

Sud BiH će presudu izreći 28. aprila.

Dragana Erjavec