Novi svjedok saslušan nakon 14 mjeseci pauze

18. Aprila 2016.00:00
Nakon 14 mjeseci pauze na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, saslušan je svjedok Tužilaštva BiH, koji je ispričao kako su ga prilikom zatvaranja u zgradi iza suda pretukli specijalci i vojnici.

Svjedok Zijad Smajlović saslušan je nakon što je na prošlom ročištu zbog bolesti razdvojen postupak protiv optuženog Dragoslava Bojića. Suđenje je formalno počelo iznova, a stranke su se složile da se do sada saslušani svjedoci ne trebaju ponovo pozivati zbog 14-mjesečne pauze, tokom koje se čekalo da se Bojić oporavi.

Smajlović je kazao da je u junu 1992. iz sela Vrbanjci, sa ostalim muškarcima bošnjačke nacionalnosti, odveden u zgradu iza suda u Kotor-Varoši.

“Tu nas je dočekao špalir specijalaca od 20 do 30 metara. Bili su naoružani rekvizitima – toljage, lanci, sajle. Od tih udaraca koje smo dobili, dva ili tri puta sam bio u nesvijesti”, prisjetio se Smajlović.

On je kazao da ga je prilikom evidencije u zgradi pesnicom udarila jedna osoba, a da su potom njega i ostale “gazili” vojnici.

“Nogama su me ubacili u tu prostoriju. Nas 70 je bilo u prostoriji šest sa četiri. Smjenjivali smo se na spavanju zbog manjka prostora”, rekao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, zatvorenici nisu imali nikakve higijenske uslove, a nerijetko su i nuždu vršili u prostoriji u kojoj su bili zatvoreni.

“Uslovi su bili totalno loši. Prva tri dana je bila fina hrana, a kasnije je svaki dan bilo sve gore. Znali smo po tri dana da ne jedemo ili su nam davali otrovanu hranu”, naveo je svjedok, dodavši da je tu boravio 14 do 18 dana.

On je kazao da nije niko ulazio u njihovu prostoriju. Prema njegovim riječima, zatvorenike su čuvali pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i rezervni policajci, koji su “bili korektni”.

“Sa svojom porodicom sam izašao 3. januara 1993., nakon što sam platio poreze, struju, te dao izjavu da se odričem imovine u korist opštine”, rekao je Smajlović.

On je, odgovarajući na pitanje Odbrane optuženog Save Tepića, kazao da ima samo riječi hvale o porodici Tepić, misleći na period prije i nakon rata. Dodao je da Savu Tepića nije viđao u ratu.

Tepiću se sudi sa Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Optuženi Duško Maksimović je rekao da će morati ići na amputaciju nožnih prstiju dok mu se normalizuje šećer. On je kazao da ide na kontrolu u ponedjeljak, 25. aprila, a Vijeće je zakazalo ročište za taj dan, navodeći da optuženi može doktoru i u utorak.

Džana Brkanić