Hakalović i Salčin oslobođeni krivice za Trusinu

14. Aprila 2016.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Senad Hakalović i Dževad Salčin oslobođeni krivice za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

“Tužilaštvo BiH se nije žalilo na oslobađajuću presudu i dobili smo potvrdu da je pravosnažna”, kazao je Kadrija Kolić, branilac Senada Hakalovića.

Kolić je dodao da je Hakalović bio u pritvoru skoro tri godine, tačnije 1.124 dana, što je ostavilo posljedice na njegovo fizičko i psihičko zdravlje, naglasivši da mu je uništen samostalni obrt.

On je najavio da će podnijeti zahtjev za naknadu štete zbog boravka u pritvoru.

Kerim Čelik, branilac Dževada Salčina, potvrdio je da je i njegov branjenik pravosnažno oslobođen u predmetu za zločin počinjen u Trusini.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena početkom septembra prošle godine, Hakalović i Salčin su oslobođeni krivice za zločin počinjen u Trusini kod Konjica. Istom presudom je Nihad Bojadžić osuđen na 15, Nedžad Hodžić 12, a Mensur Memić na deset godina zatvora. Postupak protiv Bojadžića, Hodžića i Memića je u žalbenoj fazi.

Napad na Trusinu dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine. Ubijeno je 15 civila hrvatske nacionalnosti i šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

Bojadžić je bio zamjenik komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH, Memić, Salčin i Hodžić vojnici tog odreda dok je Hakalović bio vojnik 45. brdske brigade “Neretvica”.

Albina Sorguč