Vojna policija privodila u školu u Livnu

13. Aprila 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) privodila osobe srpske nacionalnosti, za koje su postojali spiskovi o posjedovanju naoružanja.

“Mi smo ih privodili i predavali na prijavnicu”, kazao je svjedok Mladen Juranić, koji je bio u Vojnoj policiji od maja ili juna 1992. godine.

On je naveo da je Vojna policija bila u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, a u okviru Vojne policije bila je i krim-služba. Svjedok vjeruje da su privedena lica bila ispitivana u krim-službi, ali je napomenuo da on nije prisustvovao tome.

“U toj službi je bio Ibrahimović, te Sejo Velagić iz Livna”, rekao je Juranić.

On je kazao da mu je Zdenko Andabak bio zapovjednik, a njegovi pomoćnici Jašarević, te izvjesni Pezer i Čarli.

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Na pitanje Tužilaštva da li se sjeća da je u augustu 1992. u fiskulturnu salu škole doveden veći broj osoba srpske nacionalnosti, svjedok Juranić je kazao da se ne sjeća.

Svjedok Ljupko Bilić, također je naveo da mu je zapovjednik bio Zdenko Andabak. Prema njegovim riječima, u sali škole bilo je pritvoreno između 30 i 50 osoba srpske nacionalnosti, kako u civilnim odjelima, tako i u uniformi. Naveo je da ne zna da je bilo fizičkog maltretiranja.

Tužiteljica Lejla Konjić je svjedoku prezentovala iskaz iz 2012. godine, u kojem spominje zatvorenika po nadimku “Grof”, koji je pretučen u kancelariji Ibrahimovića. Svjedok je naveo da je “Grof” potom u hodniku škole pljunuo u lice Seju Velagića, te je odveden.

On je kazao da se ne sjeća šta je rekao u iskazu i da mu je pamćenje slabo jer je prije godinu dana imao moždani udar.

Da je Andabak bio zapovjednik Vojne policije HVO-a ustvrdio je i svjedok Tužilaštva Borislav Salapić. On je rekao kako je pogriješio u istrazi kada je kazao da je Jašarević bio Andabakov zamjenik.

Salapić je naveo da je dobivao raspored i zadatke od voditelja patrola. U iskazu svjedoka iz 2014., kako je kazala Konjić, navodi se da je on dobivao zadatke od Andabaka ili Jašarevića.

“Nisu uvijek oni davali zadatke”, rekao je Salapić.

On je kazao da je u školi bilo pritvoreno između 50 i 100 osoba srpske nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 20. aprila.

Džana Brkanić