Suđenje Slobodanu Karagiću počinje 13. maja

12. Aprila 2016.00:00
Suđenje Slobodanu Karagiću zvanom Karaga za zločine počinjene na području Doboja počinje 13. maja, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

U dokaznom postupku, Tužilaštvo je najavilo 28 svjedoka. Tužitelj Milorad Barašin je rekao da će za saslušanje svih svjedoka, oštećenih te jednog vještaka trebati 16 ročišta.

Branitelj optuženog Branko Ristić je kazao da će se Odbrana o dokaznom postupku izjasniti po izvođenju dokaza Tužilaštva.

Slobodanu Karagiću se na teret stavlja da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, učestvovao u napadu na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su zatim hapšeni i zlostavljani u vojnim hangarima u blizini poduzeća “Bosanka” u naselju Usora.

Karagiću se na teret stavlja ubistvo najmanje 12 Bošnjaka koji su u maju 1992. izvedeni iz zatvora “Spreča” u Doboju i strijeljani. Optužen je i da je s drugim osobama u ljeto 1992. silovao dvije maloljetne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno i rušenje džamije u naselju Miljkovac (općina Doboj), koja je u maju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Srđan Kureljušić