Tužilaštvo zatražilo kažnjavanje Stanarevića

11. Aprila 2016.00:00
U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je ocijenilo kako je van svake razumne sumnje dokazalo da je Željko Stanarević počinio zločine na području Bihaća, te zatražilo da bude proglašen krivim i kažnjen po zakonu.

Stanarević je optužen da je, kao vojni policajac 15. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (opština Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je između 24. juna i prve polovine jula 1992. godine učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan. Prema optužnici, on je usmrtio četiri lica i učestvovao u bacanju tijela u jamu.

“Iz iskaza svjedoka proizlazi da su žrtve ovog zločina bili civili, odnosno bošnjačko stanovništvo iz Ljutočke doline i ničim nije doveden u pitanje njihov status”, kazao je tužilac Emir Neradin.

On je podsjetio na iskaz zaštićenog svjedoka S-1, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije, koji je pred Sudom rekao da je prisustvovao ubistvu deset do 15 zarobljenika iz mjesta Ripač.

Ovaj svjedok je, prema Tužilaštvu, bez imalo dileme opisao događaj kada je grupi od oko 15 zatvorenih civila naređeno da se popnu u kamion koji se kretao prema Bosanskom Petrovcu.

“Kako je to svjedok opisao, optuženi Stanarević je sjedio sa zadnje strane kamiona koji se zaustavio u šumi, gdje su se ubistva i dogodila. Iako nije vidio ko je pucao, zaštićeni svjedok je rekao da su svi zarobljenici iz kamiona ubijeni i bačeni u jamu”, naglasio je tužilac i dodao da su iz jame 1997. godine ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 18 i dalje neidentifikovano.

Neradin je dodao da su, prema iskazu S-1, s optuženim bili Saša Ćurguz i Dragan Dopuđa, koji je bio optužen sa Stanarevićem, ali je postupak protiv njega razdvojen u aprilu 2015. godine jer je nastanjen u Srbiji. Protiv Ćurguza je optužnica podignuta u martu ove godine.

Tužilac je istakao i svjedočenje policijskog službenika Orhana Cerića, koji je ispričao da je na privatnom druženju u Banjaluci 2000. godine Saša Ćurguz ponudio “da proda masovnu grobnicu za 50.000 maraka u kojoj su neki ljudi koje je ubio jer su mu se zamjerili”.

Tužilaštvo se osvrnulo i na iskaz Milana Matijevića, koji je potvrdio da je Stanarevića vidio na kamionu kada su zatvorenici odvoženi, te da se eksponirao sa mlađim pripadnicima Vojne policije – Sašom Ćurguzom i Draganom Dopuđom – odnosno da je pripadao grupi “Drogeraši”.

“Časni Sude, tokom dokaznog postupka Odbrana nije pobila niti jedan dokaz koji je Tužilaštvo prezentovalo i iz tog razloga smatramo da smo dokazali krivicu Željka Stanarevića, te tražimo da se optuženi adekvatno i u skladu sa zakonom kazni”, naglasio je tužilac Neradin.

Odbrana Stanarevića završnu riječ iznijeće 18. aprila.

Dragana Erjavec