Suđenje Bojiću razdvojeno zbog bolesti

11. Aprila 2016.00:00
Sud BiH donio je rješenje kojim se postupak protiv Dragoslava Bojića razdvaja od ostalih pet optuženih za zločine počinjenje u Kotor-Varoši.

Razlog razdvajanja postupka je Bojićevo zdravstveno stanje. Posljednji put svjedok na ovom suđenju je saslušan u februaru prošle godine jer se čekalo da Bojić završi ciklus kemoterapije koju je primao.

U međuvremenu je nekoliko puta ispitivan vještak koji je govorio kako vjeruje da će Bojić moći prisustvovati suđenju nakon oporavka.

Na ovom ročištu, branilac Milan Romanić je kazao da će Bojiću ipak biti potrebna nova kemoterapija ili liječenje negdje drugo.

Iako se niko nije protivio razdvajanju postupka u odnosu na Bojića, Odbrana Save Tepića navela je da neće dati Sudu saglasnost da se dokazi koji su ranije izvedeni koriste u novom postupku zbog velike pauze.

Dragoslav Bojić je optužen sa Savom Tepićem, Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Ovom ročištu nije pristupio ni Duško Maksimović. Njegov branilac Nenad Balaban je kazao da će u srijedu znati da li će njegovom branjeniku biti amputirani prsti noge i stopalo, “jer ima otvorene rane”.

Vijeće nije prihvatilo prijedlog da se sačeka još nekoliko sedmica sa zakazivanjem pretresa, zbog zdravstvenog stanja Maksimovića.

U decembru 2014. preminuo je Rade Škorić, kojem se također sudilo u ovom predmetu.

Novo ročište zakazano je za 18. april.

Džana Brkanić