Ranjen u Šantićevoj kao maloljetnik

6. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je 13. avgusta 1993. godine kao maloljetnik ranjen na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici.

Svjedok Adnan Mušić je kazao da je ranjen u ruku i stomak dok je slagao vreće u Šantićevoj ulici, nakon čega je odvezen u bolnicu, gdje je bio na liječenju do 28. septembra.

“I danas imam problema s rukom, koče mi se prsti. Posljedica imam i na stomaku, bolove. Problem mi je hodati, jer mi je metak ostao u kuku, ne mogu mi to operisati”, naveo je Mušić.

Svjedok je rekao da je na radove odvođen iz logora Heliodrom, gdje je odveden nakon što je s nepunih 17 godina uhapšen u Mostaru.

On je svjedočio na suđenju Miletu Puljiću, nekadašnjem komandantu Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Optužnica ga tereti za odvođenje zatvorenika na prinudne radove i u živi štit, gdje ih je 11 poginulo, 73 ranjeno, a 15 njih su fizički zlostavljali pripadnici Druge bojne.

Tužiteljica Remzija Smailagić pročitala je iskaze trojice svjedoka koji nisu mogli doći na suđenje zbog zdravstvenih razloga.

Svjedok Ibro Bradara u izjavi je naveo da je iz Heliodroma odvođen na radove na razne lokacije, a da je najteže bilo u Šantićevoj ulici, jer su tu bile najžešće borbe Armije BiH (ABiH) i HVO-a.

On je ispričao kako su njega i još nekoliko zarobljenika, koji su bili na radovima u Šantićevoj, pripadnici HVO-a odveli u jedan objekat i udarali.

Fizičko zlostavljanje, prema njegovim riječima, trajalo je desetak minuta, nakon čega su vraćeni u Heliodrom, gdje nisu “smjeli tražiti medicinsku pomoć”.

Svjedok Zijah Duranspahić u iskazu je naveo da je jedan zarobljenik u Šantićevoj udaran flašom po glavi dok se nije onesvijestio. Halil Mulač posvjedočio je da je u Šantićevoj vidio beživotno tijelo.

Suđenje se nastavlja 20. aprila.

Marija Taušan