Privođenje nakon stradanja porodica

5. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru 1993. godine, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je optuženi Saša Savinović bio privođen na ispitivanje nakon ubistava bošnjačkih porodica.

Bivši pripadnik Treće bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uz zaštitu identiteta je posvjedočio da je od proljeća 1993. godine u Mostaru vladala opća nesigurnost i da su po obroncima grada ujutru pronalazili i po 50 leševa, većinom bošnjačkih civila.

“Crta razdvajanja u Mostaru je postojala čitav rat. Na prvoj crti su većinom živjeli civili”, naveo je svjedok.

On je rekao da su u julu 1993. godine od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Mostaru dobili informacije o ubistvu Nade Franjo i članova porodice Kajtaz, kao i da bi počinioci mogli biti vojna lica.

Naveo je da su u Krim-službu Vojne policije HVO-a tada privedena četiri lica na prepoznavanje, među kojima je bio i Saša Savinović. Prema svjedoku, pozvan je i suprug jedne od žrtava da izvrši prepoznavanje.

Svjedok je izjavio da je suprug žrtve tada kazao da bi sva četvorica mogla biti počinioci.

“Suprug je imao određena saznanja jer su njemu te osobe dolazile na kućna vrata i prijetile. Tražio je zaštitu od nas jer se bojao za svoj život. Kasnije smo dobili dojavu da je i on nestao”, istakao je svjedok.

On je rekao da su zatim podnijete prijave za nepoznata lica jer se nije napredovalo u istrazi.

Savinović je optužen da je, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić” HVO-a, tokom 1993. godine učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Optužnica ga tereti da je 13. jula 1993. godine, zajedno s još tri vojnika HVO-a, upao u stan Nade Franjo, nakon čega su izveli pet osoba, od kojih se jedna uspjela spasiti, a četiri ženske osobe, uključujući i bebu, pronađene su ubijene.

Na ovom ročištu je svjedočila i Zdenka Kovačević, koja je kazala da je živjela u istoj zgradi s Nadom Franjo i porodicom Kajtaz. Prisjetila se noći kada je u holu svoje zgrade čula žamor.

“Izašla sam u hol zgrade, u isto vrijeme je izašla i Hatidža Kajtaz. Vidjela sam vojnike u maskirnim uniformama. Jedan od njih nam je rekao da uđemo u svoje kuće. Ja sam se povukla u svoj stan, vjerovatno je i Hatidža u svoj”, pojasnila je Kovačević, dodavši da je tek sutradan čula šta se desilo njenim komšinicama.

Kovačević je napomenula da nije nikada vidjela Savinovića da ulazi u njenu zgradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april.

Ajla Gežo