Određene mjere zabrane za devet osumnjičenih

4. Aprila 2016.00:00
Državni sud odredio je mjere zabrane za devetero osumnjičenih za kriminal u bankarskom sistemu i sticanje nezakonite koristi od oko 115 miliona maraka.

Mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i sastajanja s određenim osobama i medijima određene su Slavici Injac, Snežani Vujnić, Petru Cacanoviću, Ani Mirosavljević, Sonji Kurtumi, Saši Tomiću, Batriću Đurišiću, Zdravku Dubovi i Igoru Prodanoviću.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana grupa počinili kriminal u Bobar banci, prvenstveno u nezakonitoj dodjeli višemilionskih kredita i bankarskih garancija za razne poslove. Krediti i garancije, navedeno je iz Tužilaštva BiH, davani su preduzećima čiji su vlasnici povezani ili su suvlasnici Bobar banke.

U ovom predmetu naknadno je uhapšen i Dragan Radumilo, koji je bio direktor Bobar banke do 2010. godine.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da se istraga u ovom predmetu vodi protiv 24 osobe osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzročena šteta u iznosu višem od 100 miliona maraka.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor za sve osumnjičene, te su najavili da će se žaliti na odluku da im se odrede mjere zabrane.

Denis Džidić