Ratno predsjedništvo komandovalo samo na papiru

1. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva izjavio je da Ratno predsjedništvo ove općine nije donosilo nikakve odluke o civilima u Stuparima.

U odgovoru na svjedoke Odbrana, Tužilaštvo je pozvalo svjedoka Osmana Čučka, koji je od 15. maja 1992. bio predsjednik Ratnog predsjedništva općine Kladanj.

Svjedok je ispričao da ga je Muhamed Prašo iz Crvenog krsta obavijestio da civili u Stuparima nemaju dovoljno hrane. U januaru ili februaru 1993. godine, pozvan je na sastanak u Stupare, na kojem je prisustvovao i optuženi Safet Mujčinović.

Troje ili četvoro civila srpske nacionalnosti, kako je on rekao, tražili su bolje uslove i da budu pušteni. Čučak je kazao da Ratno predsjedništvo nije donosilo odluke o civilima u Stuparima niti da su ikada o njima raspravljali na sjednicama.

Svjedok je rekao da je optuženi Selman Busnov u tom periodu bio zamjenik načelnika stanice javne bezbjednosti (SJB), te da mu nikada nije spominjao ništa o civilima u Stuparima.

U unakrsnom ispitivanju, on je pojasnio da je Ratno predsjedništvo zapravo “komandovalo samo na papiru”, a da je “stvar u svoje ruke uzeo Sifet Krekić, koji je upravljao policijom”.

Na pitanje braniteljice Vasvije Vidović da li ga je Busnov 6. septembra 1992. godine obavijestio da nema dovoljno hrane za srpske stanovnike, svjedok je odgovorio da nije.

Na tvrdnju Vidović da je stalno bio obavještavan o dešavanjima i stanju u Stuparima, Čučak je rekao da to nije istina.

Vidović je također pročitala dokument u kojem optuženi Busnov piše da je više puta tražio da se riješi pitanje srpskog stanovništva, ali da od Predsjedništva nikad nije dobio odgovor.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je pojasnio da u kasnijem periodu Ratno predsjedništvo Kladnja nije dozvoljavalo razmjenu i odlazak srpskog stanovništva, jer bi se “to moglo smatrati etničkim čišćenjem”.

Za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i njihovo premlaćivanje i nečovječno postupanje, sa Mujčinovićem i Busnovom, sudi se Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Osmanu Gogiću, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO).

Kao posljednji svjedok Odbrane, danas je saslušan Ejub Čandžić, koji je 1992. godine radio kao pomoćnik komandanta za logistiku u sklopu Teritorijalne odbrane (TO) u Kladnju. On je rekao da je Osman Gogić bio vojni policajac.

“Osman je bio častan, kad mu se da zadatak, on ga odradi”, kazao je Čandžić, koji je svjedočio na poziv Gogićeve Odbrane. On je rekao da ne zna da li je Gogić dolazio u prostorije civilne policije.

Prema optužnici, Gogić je, kao vojni policajac, 22. jula 1992. fizički zlostavljao Miloša Čelića u SJB-u u Kladnju.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.

Srđan Kureljušić