Ranijim iskazima svjedok skidao odgovornost sa sebe

29. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je u istrazi davao različite izjave kako bi “skidao odgovornost sa sebe”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana optuženog Muhameda Šišića je konstatovala da je svjedok ST-2 u nekoliko ranijih iskaza napomenuo “da je na sijelima čuo za akciju” u selu Kukavice, a da je bio njen učesnik naveo je Tužilaštvu BiH tek 2014. godine.

“Tačno je to. Nisam radi sebe ranije govorio, nisam htio da se ubacujem. Skidao sam odgovornost sa sebe”, rekao je ST-2 trećeg dana svjedočenja.

Svjedok, kojem je dat imunitet od krivičnog gonjenja, unakrsno je ispitivan na suđenju Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, optuženima za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kojeg je potom “osakatio”, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Odgovarajući na pitanje Odbrane Drakovca, svjedok je kazao da je u Zebinoj šumi (općina Foča) vidio zarobljenog srpskog vojnika u vojnoj uniformi i plavim pantalonama, koga je optuženi ispitivao da kaže gdje su minska polja.

“Emir Drakovac mu je prijetio, nije mu tepao”, rekao je svjedok.

Fahrija Karkin, branilac Drakovca, predočio je iskaze u kojima ovaj svjedok navodi da je vidio srpskog vojnika svezanog za bukvu, golog i bez odjeće. Na pitanje da li je ovako izjavljivao ranije, svjedok je odgovorio: “Šta da kažem, možda je nešto dodano.”

ST-2 je rekao da je u selu Vratsalići (općina Rogatica) u jednoj štali vidio raskomadanog čovjeka, bez glave, ruke i spolnog organa. Odbrana je konstatovala da je svjedok prvi put ove okolnosti spomenuo u septembru 2012., kada je naveo da je to tijelo, kao i još druga tri, vidio na zemlji, a ne u štali. Karkin je kazao da svjedok u ranijim izjavama nije spomenuo spolni organ.

“Vjerovatno me bilo stid, bila je i jedna žena tada (prilikom ispitivanja)”, rekao je svjedok.

U jednoj od izjava, kako je napomenuo Karkin, svjedok navodi da “nije vidio ni tog čovjeka, ni odsječenu glavu, već samo Emira Drakovca sa krvavom sjekirom”.

“Čovjeka sam vidio, nisam vidio kad je sjekao”, izjavio je na ovom ročištu ST-2.

U izjavi nakon ove, prema Karkinu, svjedok je kazao “da ranije nije spominjao starca odsječene glave, jer se bojao da se to njemu ne stavi na teret”.

“Opisao sam to tijelo, a onda su mi u Tužilaštvu pustili snimak”, rekao je svjedok.

Odbrana je dodala da vjeruje da nakon snimka svjedok spominje štalu, gdje je tijelo izmješteno.

ST-2 je kazao da je tačno da on u ranijim izjavama nije spomenuo Aziza Šušu u odnosu na događaj u Kukavicama.

Odbrana Šuše uložila je i prigovor na zakonitost zapisnika o prepoznavanju, u kome je svjedok prepoznao osobu pod imenom “Hazim”.

Suđenje se, ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, nastavlja 5. aprila.

Džana Brkanić