Optuženog Gogića plaćali medom

25. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci Odbrane su ispričali da je optuženi Osman Gogić u julu mjesecu radio na njihovoj kući kao električar, te da je “dobar i korektan čovjek” kojeg su za radove plaćali medom.

Prema optužnici, Osman Gogić je, kao vojni policajac, 22. jula 1992. fizički zlostavljao Miloša Čelića u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Kladnju.

Svjedokinja Odbrane Rašida Čamdžić je kazala da je Gogić radio na sprovođenju struje u podrumu njene porodične kuće. Prema svjedokinji, Gogić je radio otprilike od 15. juna do 15. jula 1992. godine. Kao razlog zašto se sjeća tog datuma, svjedokinja je rekla da su tada padale granate na Kladanj.

Na kući, prema svjedokinji Čamdžić, optuženi je radio i 23. jula, kada je njoj i njenom mužu ispričao šta se desilo u Kladnju noć ranije.

“Pričao je da se desilo neko razoružavanje. Neki je čovjek, valjda, ušao s pištoljem u stanicu”, izjavila je svjedokinja te dodala da je to bio jedini put kad im je Gogić prepričavao neke događaje.

U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je kazala da zna da je Gogić bio pripadnik Vojne policije.

Na današnjem suđenju saslušan je i svjedokinjin muž Sakib Čamdžić. On je rekao da je Gogić radio na njihovoj kući od sredine do kraja jula, te se prisjetio 24. jula, kada im je Gogić ispričao za incident.

“Pričao je da je imao incident sa ‘nekim Bukvom’ koji je došao u policijsku stanicu sa oružjem”, kazao je svjedok te pojasnio sudu da se datuma dobro sjeća jer mu je “u srednjoj školi psiholog rekao da ima kompleksnu memoriju zbog koje dobro pamti”.

Na pitanje Tužilaštva koliko je vremena potrebno da se sprovede struja u jednom podrumu, svjedok je objasnio da zapravo, od 15 dana koliko su trajali radovi, Gogić je zbog svojih obaveza bio prisutan oko sedam ili osam, te da su ga za njegov rad “plaćali samo medom”.

Svjedok Nurdin Hasić ispričao je da je u julu mjesecu 1992. godine bio i u Armiji BiH (ABiH) i u policiji zbog iskustva koje je imao.

Svjedok je objasnio da za vrijeme boravka u Kladnju nije čuo za privođenje Srba u policiju, kao ni da je postojala prostorija za zadržavanje zatvorenika.

Gogiću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO). Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. april.

Srđan Kureljušić