Počelo suđenje Sakibu Mahmuljinu

23. Marta 2016.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva BiH počelo je suđenje Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići).

Mahmuljin je optužen da je 1995. godine, kao komandant Trećeg korpusa ABiH, u čijem sastavu je djelovao i odred “El Mudžahidin”, propustio da spriječi ubistva i nečovječno postupanje pripadnika ovog odreda na području Vozuće i Zavidovića.

U optužnici se navodi da je Mahmuljin imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici odreda “El Mudžahidin” spremaju činiti zločine nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, u toku napada pod nazivom “Proljeće 95 – dva” na području općine Zavidovići, vojnicima odreda “El Mudžahidin” su se 21. jula 1995. predali pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), koji su odvedeni do mjesta Livade. Odatle su ih prebacili u logor “El Mudžahidina” u mjestu zvanom “13. kilometar” u blizini Kamenice, gdje su držani sve do kraja augusta 1995.

U ovom periodu, u mjestu Livade pripadnici odreda su ubili Momira Mitrovića i Predraga Kneževića, odsjekavši im glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima. Prema optužnici, pripadnici odreda su zarobljenike udarali rukama, nogama, kundacima puške, kablovima i zlostavljali na druge načine.

U logoru zvanom “13. kilometar” u blizini Kamenice, u noći 23. na 24. juli 1995. zlostavljali su sanitetsko osoblje i druge zarobljene. Jednom od zarobljenih je prosipana i mokraća po glavi. Tu je, prema optužnici, ubijen i Gojko Vujičić, kojemu je također odsječena glava, koju su morali da ljube drugi zarobljenici.

Prema drugoj tački optužnice, u okviru napada “Farz ‘95” 11. septembra 1995., pripadnicima Petog bataljona 328. brdske brigade u blizini sela Kesten predala su se 63 vojnika i tri civila.

U optužnici se navodi da su u periodu od 11. do 29. septembra pripadnici odreda “El Mudžahidin” vatrenim oružjem ubili 52 ratna zarobljenika, od kojih je do sada pronađeno njih deset, dok su ostali evidentirani kao nestale osobe.

Također u ovom periodu, kako navodi Tužilaštvo, u logoru u blizini sela Kamenice, pripadnici odreda su namjerno zlostavljali svjedoka S-2, između ostalog koristeći elektrošokove, a svjedoku S-1 ubadan je nož u leđa i glavu. Na razne načine su u ovom logoru u septembru 1995. zlostavljani i drugi zarobljenici.

U uvodnoj riječi tužilac Milanko Kajganić je rekao da će dokazati da je Mahmuljin imao efektivnu kontrolu te da je propustio pokrenuti krivični postupak za ubistva i druga djela pripadnika odreda koji mu je bio podređen.

“Dokazat ćemo fizičku blizinu optuženog, čak i da je prolazio pored vojnog logora ovog odreda”, istakao je Kajganić.

Iako nije iznosila uvodnu riječ, Odbrana Mahmuljina je navela da je Tužilaštvo na sebe preuzelo težak zadatak i da je u pitanju “đavolsko dokazivanje, koje je nemoguće”.

Prvi svjedok bit će saslušan na ročištu planiranom za 6. april.

Džana Brkanić