Za dokazivanje zločina u Doboju i Tesliću 214 svjedoka

21. Marta 2016.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, Tužilaštvo BiH planira saslušati 214 svjedoka.

Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje 214 svjedoka, napomenuvši da će se izbjegavati saslušavanje svjedoka na iste okolnosti.

Odbrana trećeoptuženog Andrije Bjeloševića je rekla da zbog obimnosti predmeta treba osigurati dovoljno vremena za pripremu.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić se terete da su od maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić.

Sudsko vijeće je konstatiralo da optuženi Borislav Paravac i Milan Savić zbog opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati današnjoj statusnoj konferenciji, te da će, kako bi bili upućeni u daljnji tijek suđenja, sutra, 22. marta, biti održano još jedno pripremno ročište.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, a Savić njegov zamjenik.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopćeno da je u progonu ubijeno više stotina civila, a više hiljada osoba zatvoreno je u logore, gdje su zlostavljane. Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja i Teslića.

Srđan Kureljušić