Teška maltretiranja u hotelu “Radoč”

21. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su ga optuženi Senad Salkić i Vahid Bajraktarević fizički maltretirali u hotelu “Radoč” (općina Bužim).

Šeja Krupić je bio pripadnik vojske Autonomne pokrajine kada je u novembru 1994. godine zarobljen na lokalitetu Trešnjeva glava (općina Bužim). Rekao je da se tada, sa još 16 vojnika, predao 505. brigadi Armije BiH (ABiH), i odvedeni su u hotel “Radoč” u Bužimu.

Tu su predati Vojnoj policiji, koja ih je pretresla te oduzela novac koji su imali kod sebe.

“Tu noć su me Salkić i Bajraktarević tukli, tri puta su me tukli. Imali su alkohol ispred sebe i pili su. Salkić me je udario po desnom ramenu, slomio mi ključnu kost, Vahid me nogom u stomak udario, izbio mi zrak. Salkić ponovo u glavu… Bacili me od štok, i tu sam izgubio svijest”, opisao je Krupić.

On je naveo da od tih maltretiranja nikako ne vidi na desno oko i da ima povrede ključne i jagodične kosti.

Krupić se prisjetio i kada je Juso Dizdarević umro na njegovim rukama. Kazao je da su ga golog skinuli te tukli drvenim palicama, daskama i nogama od stola, a on je sve to posmatrao kroz rešetke ćelije.

Svjedok je rekao da je u zatvoru upoznao A.M.

“A.M. je bila u teškom stanju, bosa. Svaku noć je izvođena – k'o na smjenu, kako je kome trebalo. Sa S-1 je trebala imati seks. Kada je bila Salkićeva smjena, to su tražili. Moraju leći jedan na drugog… Da li je to ljudski, ja se pitam”, kazao je on.

Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću na teret je stavljeno da su od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije iste brigade.

Svjedok Mladan Dakić je izjavio da se u julu 1995. godine u selu Branjevo (općina Bužim) krio od 505. brigade ABiH. Nakon nekog vremena su ga četiri vojnika zaustavila i odvela u hotel u Bužimu.

“Predaju me upravniku zatvora, Mustafić se zove. Tu sam našao četiri naša zarobljenika. Vojnik Herceg je bio crn od batina. Tukli su po cijelom tijelu… Bilo je svega, svaku noć su tukli. Ne zna se ko koga tuče”, rekao je Dakić.

Suđenje će se nastaviti 11. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija