Gogić ih priveo zbog incidenta

18. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci Odbrane su ispričali da ih je, kao pripadnike Armije BiH (ABiH), 22. jula 1992. priveo optuženi Osman Gogić. Svjedočili su i pripadnici vojne policije koji su ustvrdili da je tog dana Gogić bio

dežurni.

Prema optužnici, Gogić je, kao vojni policajac, 22. jula 1992. fizički zlostavljao Miloša Čelića u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Kladnju.

Svjedok Asim Čustović je ispričao da je 22. jula, sa još dvojicom pripadnika ABiH, u pijanom stanju napravio incident u restoranu “Brana” u Kladnju, zbog čega su njega i još jednog priveli Osman Gogić i drugi pripadnici vojne policije. Treći vojnik, Džemal Mazalović, uspio je pobjeći.

Čustović je naveo da je kasnije u “Staru Bosanku”, gdje su bili pritvoreni, stigao Mazalović sa pištoljem, namjeravajući da ih oslobodi. Čustović je čuo lomljavu stakla.

Džemal Mazalović je na suđenju posvjedočio da je 22. jula 1992. godine u postaju vojne policije došao sa pištoljem, jer je čuo da su mu tu zatvoreni prijatelji. Ranije je i on trebao biti priveden, ali je, kako je rekao, pobjegao.

“Pištolj sam uperio u Zijada Čamdžića koji je tu bio, tražio sam mu ključeve od ćelije da bih pustio ostale”, izjavio je svjedok.

Kasnije je, kako je ustvrdio, ponovno pobjegao, a uspjeli su ga uhvatiti tek nekad u noći u njegovoj kući. Također se prisjetio kako nije čuo da se nešto dešavalo u prostorijama niti da je čuo lomljenje stakla.

Oba svjedoka su istakla da je Osman Gogić većinu vremena bio prisutan.

Svjedok Zijad Čamdžić je ispričao da je 22. jula 1992. godine bio u patroli zajedno sa Osmanom Gogićem kada su privedene osobe koje su pravile probleme u restoranu “Brana”. Dvojica su privedena odmah, a treći se predvečer pojavio sa pištoljem i tražio da puste ostale. Kasnije se i sam predao policiji.

U unakrsnom ispitivanju, Čamdžić je rekao da je poslije ovog događaja ostao u pritvoru, dok je Gogić otišao u “dežuranu”, gdje su provodili vrijeme u dežurama. Kako je ustvrdio, nisu bili zajedno samo dva sata do kraja smjene, ali je Gogić i tada dolazio u prostorije pritvora.

Suad Gogić, dalji rođak optuženog, kazao je da su toga dana Gogić i Čamdžić priveli dvije, a kasnije i treću osobu koje su pucale u gradu, te da se Gogić i po završetku privođenja vraćao u pritvor.

Gogićev branitelj Fahrija Karkin odustao je od saslušanja još jednog svjedoka, koji je također bio priveden toga dana.

Gogiću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te TO-a. Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. mart.

Srđan Kureljušić