Natjerani na oralni seks

17. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Ljubuškom, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o hapšenju, premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju u zatvoru u ovom gradu.

Svjedok Tužiteljstva Ragib Dizdar, ratni pomoćnik načelnika štaba stolačke brigade Bregava Armije BiH (ABiH), uhapšen je u mostarskoj bolnici Bijeli brijeg, gdje se nalazio na liječenju nakon ranjavanja.

Iz Mostara je prvo odveden u logor Gabela, da bi odatle, sa grupom viđenijih Stočana, bio prebačen u zatvor u Ljubuškom 27. oktobra 1993. godine.

U zatvoru su, kazao je, vladali užasni uslovi. Pojavila se šuga, dizenterija, nisu imali pristup toaletu, a vodu su sipali u flašu jednom dnevno.

“Hrana je bila očajna, a i to nam je otežavao Stojan Odak. On je imao formulu brzina puta vještina. Mi smo po toj formuli morali za 12 sekundi istrčati iz ćelije, jesti i vratiti se natrag. Kako sam ja bio ranjen, teško sam hodao i ostao sam zadnji u grupi. Opsovao mi je balijsku mater i udario me je. Kada sam pao na pod, udario me je dva puta u leđa kundakom puške”, ispričao je Dizdar, pokazavši na Odaka u sudnici.

Stojanu Odaku sudi se zajedno sa Ivanom Kraljevićem, Matom Jelčićem, Slavkom Skenderom, Vicom Bebekom, Vinkom Radišićem i Draganom Milošem. Oni su optuženi za držanje civila i ratnih zarobljenika u neuslovnim prostorijama i za njihovo mučenje i zlostavljanje.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici zatvora u Ljubuškom, a ostali optuženi stražari.

Najteža maltretiranja, ispričao je svjedok Dizdar, trpjeli su od stražara Nedjeljka “Neđe” Matića. On je zatočenike maltretirao i tukao gotovo svakodnevno.

“Jedno veče je upao u našu ćeliju. Vikao je da smo se opustili i da će nas on dovesti u red. Postrojio nas je uz zid i udarao nogama, jer je bio karatista. Mene je tako premlatio da sam pao u nesvijest. Po riječima ostalih iz ćelije, kasnije je ušao i Odak, i on ih je tukao”, kazao je svjedok, dodavši da je često čuo Odakov glas dok je tukao ostale zatočenike u drugim ćelijama.

On je ispričao i o seksualnom zlostavljanju dvojice zatočenika, inače zaštićenih svjedoka Tužiteljstva.

“Neki Tuta, vojnik koji je tu bio u zatvoru nas je i inače maltretirao. S-2 i S-5 su bili sa mnom u ćeliji. Jedno veče su upali u ćeliju i seksualno su ih zlostavljali. Natjerali su ih da spolno opšte jedan sa drugim, tjerali su ih na oralni seks, da jedan drugom… Dragan Miloš je otključao vrata i pustio ih da uđu”, kazao je svjedok Dizdar.

U unakrsnom ispitivanju svjedoka, optuženi Stojan Odak ustvrdio je da niko od stražara nije imao pušku te da je bilo nemoguće da je svjedoka udario kundakom. “U tom trenutku učinilo mi se da su udarci u leđa bili kundakom”, rekao je Dizdar.

Svjedok Tužiteljstva Halil Bešo uhapšen je na liniji ratišta u blizini Stoca kao pripadnik HVO-a i kasnije prebačen u zatvor u Ljubuškom. Bio je u grupi od 60-ak zatočenih Stočana i svjedočio je maltretiranju i lošim uvjetima zatvora.

“Hljeb su nam rezali na 18 dijelova. Stojan nam je govorio brzina puta vještina, pa smo za osam sekundi morali izaći, jesti i vratiti se. Ko nije uspio, dobio bi nogom u stražnjicu… Neđo Matić i ekipa su tukli svakodnevno”, kazao je svjedok.

Bešo je naveo da su Enesa Gutošića tukli svaku večer i tjerali ga da laje kao pas, a da su Mirsadu Brzini stražari stavili flašu na glavu i onda pucali na njega.

“Ne znam ko su bili ti ljudi, ali Miloš mora znati, on je bio komandir straže”, rekao je svjedok Bešo.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. mart.

Nedim Hasić