Ibrahimović iznad zapovjedništva Vojne policije

16. Marta 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu bilo zatvoreno oko 100 osoba srpske nacionalnosti, nad kojima je nadzor imao Muhamed Ibrahimović.

This post is also available in: English

Anto Anić je ispričao da je od maja 1992. bio pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) čiji je zapovjednik bio Zdenko Andabak, a Jašarević i “drugi dečki iz Zagreba” pomoćnici.

On je, na pitanje Zdenka Andabaka, potvrdio da ih je optuženi zatekao u maju 1992. u školi “Ivan Goran Kovačić”, još kao pripadnike Interventnog voda pod komandom Milana Juranića.

Svjedok je rekao da je, kao vojni policajac, bio raspoređen na portirnici u školi. Sjeća se da su na ljeto u školu privođeni dezerteri HVO-a, muslimani i Hrvati.

“U osmom mjesecu, nakon učestalih granatiranja Livna, koja smo smatrali navođenim, došla je veća grupa Srba u fiskulturnu salu u školi. Grubo da kažem, bilo ih je 100. Neki su bili uniformisani, neki nisu”, izjavio je Anić, dodavši da je lično išao u par stanova obavijestiti ljude da dođu u školu na informativni razgovor.

Prema njegovim riječima, Srbi su mu se javljali svako jutro po spisku koji se nalazio na portirnici, ali se nije mogao izjasniti o vremenu kada je to bilo. Naveo je da niko od pritvorenih nije iz škole mogao otići samovoljno.

Anić je ispričao da je Vojna policija imala i krim-službu, čiji je “voditelj” bio Muhamed Ibrahimović, a u kojoj su, kako se sjeća, bili Damir Mišković i izvjesni Garić.

“Ibrahimović je formirao krim-službu i moj je subjektivni dojam da je on bio iznad zapovjedništva Vojne policije”, kazao je svjedok, dodavši da nema većih znanja o vojnim strukturama.

Odgovarajući na pitanje optuženog Andabaka, kazao je da je Ibrahimović imao nadzor nad zatvorenicima u školi. Rekao je i da nije dobivao zapovijedi od optuženog Andabaka, već od svog komandira voda.

Za Jašarevića svjedok je kazao da je išao s njima na teren u Jablanicu, ali nije tačno znao kada je to bilo.

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Na ovom ročištu nastavljeno je unakrsno ispitivanje svjedoka Damira Miškovića, koji je rekao da nije znao zašto je neko privođen ili puštan iz škole u Livnu, te da kao vojnik nije imao saznanja o tome kakve su čije uloge u Vojnoj policiji.

Pojasnio je da je, kao vojni policajac, učestvovao u “pretresu oružja”, te da je naređenja dobivao od zapovjedništva, ali da nije lično kontaktirao sa Zdenkom Adabakom, niti je vidio neku pisanu naredbu.

Mišković je kazao da je gotovo cijeli šesti mjesec bio na terenu u Bugojnu, te da su tada išli i Jašarević i Sead Velagić.

Naveo je da je polovinom osmog mjeseca otišao na obuku u Ljubuški, gdje je ostao sve do sredine septembra, te da je s njim išao i Sead Velagić.

Suđenje se nastavlja 30. marta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English