Počelo suđenje za zločine u Brčkom

15. Marta 2016.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Đorđu Ristaniću za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Brčko.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Ristanić je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva općine Brčko, od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja Brčkog.

Ristanić se po 11 tačaka optužnice tereti za progon stanovništva ubistvima, zatvaranjem, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima, kao i za uništavanje religijskih objekata.

Kako se navodi u optužnici, srpska vojska i policijske i dobrovoljačke jedinice su 1. maja 1992. hapsile nesrpsko stanovništvo iz naselja Kolobara, Rosulje i drugih, i dovodili pred Dom zdravlja u Brčkom, gdje su muškarci razdvojeni od žena, djece i staraca.

Izdvojeni muškarci su potom odvedeni u Drvenu džamiju, odakle su vođeni na ispitivanja i premlaćivanja. U noći 4. na 5. maj, kako je pročitao tužilac Sead Đikić, jedan od stražara ubio je jednog od pritvorenih muškaraca.

Civili su, prema Tužilaštvu, nakon džamije odvođeni u preduzeće “Laser”, bivšu kasarnu Jugoslovenske narodne armije (JNA), a dio njih je odveden u gradsku kinosalu, gdje su ubijena dva Bošnjaka i jedan Hrvat.

Početkom maja, kako se navodi u optužnici, privedeno je više stotina nesrpskih civila u krug logora “Luke Brčko”, gdje su držani u hangarima bez osnovnih uslova. Oni su, kako je kazao Đikić, tu opljačkani, mučeni i tučeni drvenim i električnim palicama, solnom kiselinom te prisiljavani na radove. Prema optužnici, tu su se dogodila silovanja i mnogobrojna ubistva.

U julu 1992., oni koji su preživjeli premješteni su u logor Batković, kako je rečeno, nakon čega su konačno prognani.

Od početka do sredine maja 1992., nesrpsko stanovništvo je hapšeno i odvođeno i u prostorije policije, gdje su mučeni, a nekoliko osoba je i ubijeno, među njima i Josip Lučić. Dio nesrpskog civilnog stanovništva ubijen je, prema optužnici, i u nekadašnjem hotelu “Posavina”.

Veći broj muškaraca premlaćivan je i u sali “Partizana”, gdje su ubijene četiri osobe, te u preduzeću “Laser”, gdje je policijac ubio Kemala Sulejmanovića.

Tužilac Sead Đikić rekao je da namjerava pozvati 228 svjedoka, uz mogućnost da odustane od njih nekoliko.

On je kazao da Tužilaštvo ima mnogobrojne dokaze kojima će potvrditi navode optužnice, te da su radnje optuženog doprinijele realizovanju političke ideje o stvaranju nacionalno čiste države srpskog naroda.

Tužilaštvo je navelo da je optuženi aktivno provodio ideje Srpske demokratske stranke (SDS), te da će svjedoci reći da je bio u logoru “Luke Brčko”, kao i da je bio na licu mjesta nakon što je srušena Drvena džamija.

Odbrana u ovoj fazi nije iznosila uvodnu riječ.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan na ročištu zakazanom za 29. mart.

Džana Brkanić


This post is also available in: English