Odvedene iz Crkvenog doma i silovane

10. Marta 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Rogatici, svjedokinja Tužilaštva ispričala je da su ona i maloljetna S-3 silovane u junu 1992. godine u zgradi u blizini Crkvenog doma. Te noći, kako je navela, silovana je i N-1.

This post is also available in: English

Svjedokinja S-4 prisjetila se da je 19. juna 1992. godine bačena bomba u podrum kuće u Rogatici u kojoj se nalazila s porodicom. Nakon što su pobjegli zbog požara koji je izbio, četiri vojnika su im rekla da idu u Crkveni dom, koji se nalazio u blizini.

Svjedokinja je kazala da je u Crkvenom domu bilo mnogo ljudi, raspoređenih u nekoliko objekata. Kako je ustvrdila, muškarcima su stavljali bijele čaršafe oko očiju i odvodili ih, dok su žene rasporedili po sobama.

U sobu su iste noći, kako je navela, ušli muškarci u uniformama, koji su baterijom osvjetljavali po ženama i nasumično ih izvodili. Izdvojili su nju, S-3, kojoj je tada bilo 14 godina, te N-1 i još jednu nepoznatu ženu. Odvezli su ih u obližnju zgradu, gdje su se razišle, a njoj i S-3 su rekli da idu na drugi sprat.

Tamo su ih, kako je ispričala, čekala dva muškarca u uniformama. Jedan je tražio da neko “ispeče kafu” i ona je otišla u drugu prostoriju da to uradi. Kada se vratila, kako je kazala, S-3, koja je bila ostala s jednim od muškaraca, više nije bila tu.

U prostoriju je ušao čovjek sa šeširom, koji ju je odveo u drugu sobu i počeo joj prijetiti.

“Stavio mi je nož pod vrat, a pušku na prsa. Ispitivao me gdje mi je muž… Počeo me udarati i naređivati mi da se skinem… Od šoka sam se onesvijestila, a kad sam došla sebi, on me je već počeo silovati”, prisjetila se S-4 i napomenula kako su tog čovjeka zvali Arkan.

Ona je dodala da ju je taj muškarac odveo u drugu prostoriju, gdje je ponovno vidjela S-3, koja je izgledala vidno uznemireno. Ujutro su se našle sa N-1 i nepoznatom ženom te vratile u Crkveni dom.

Zbog straha da bi se ovakvo nešto moglo ponoviti, S-4 i S-3 su pobjegle u selo Podžeplje. Svjedokinja je navela da joj je tu S-3 prvi put ispričala da je silovana.

“Rekla mi je da ju je silovao Zoran Ilić iz Rogatice”, izjavila je svjedokinja S-4.

S-4 je svjedočila na suđenju Milisavu Ikoniću, Draganu Lubardi i Zoranu Iliću, koji su optuženi da su u junu i julu 1992. silovali više žena bošnjačke nacionalnosti u Rogatici.

Lubardi se na teret stavlja da je u više navrata silovao N-1, a Ikoniću višestruko silovanje S-1. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

Ikonić je optužen kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Ilić i Lubarda kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrana Lubarde konstatovala je da je svjedokinja S-4 u izjavama iz 2012. i 2015. godine nikada nije spominjala N-1.

S-4 je kazala da je o dešavanjima iz te noći S-3 ispričala samo prijateljici Suadi Holučlić, koja je danas takođe saslušana kao svjedok.

Holučlić, koja je u Crkvenom domu provela dva dana, rekla je da je od N-1 čula da je silovana. Po izlasku iz Doma, kako je navela, čula je da su silovane i S-3 i S-4. Za nekoliko dana S-4 joj je lično kazala da je silovana.

Na pitanje Odbrane, svjedokinja je objasnila da joj S-3 nikada nije lično pričala za dešavanja iz noći kada je odvedena.

Suđenje se nastavlja 24. marta.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English