Stanišić na isturenom komandnom mjestu

9. Marta 2016.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedoci Odbrane potvrdili su da Ostoja Stanišić nije bio u komandi u Petkovcima u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Milisav Hajduković, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je komandanta ovog bataljona, Ostoju Stanišića, vidio dan prije napada, kada je sa Markom Miloševićem i Milanom Erićem obišao liniju.

“Dan uoči napada, ja mislim da je to bilo 14. ili 15. jula, Stanišić je obišao liniju i rekao da budemo u pripravnosti jer se očekuju velike borbe. Znam da je napomenuo da će nakon obilaska naše linije otići i do minobacačkog voda, pa na istureno komandno mjesto, odakle se u narednim danima svima javljao”, objasnio je Hajduković.

On se prisjetio i da je napad krenuo u jutarnjim časovima dan poslije dolaska Stanišića, te da se sa njim u toku napada čuo više puta telefonom.

“Bio sam u stalnom kontaktu sa komandantom. On je sve vrijeme bio na isturenom komandnom mjestu, odakle me je zvao i raspitivao se ima li problema u rovovima”, kazao je Hajduković.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je objasnio da smatra da je Stanišić sve vrijeme bio na isturenom komandnom mjestu, te da “nije bilo nikakve šanse da bude u komandi u Petkovcima”.

“To je nemoguće, jer da bi došao do komande u Petkovcima, morao je da prođe pored naših linija i rovova. A on tuda od napada tri dana nije prošao”, kazao je Hajduković, te negativno odgovorio na pitanje Odbrane da li je čuo da je komandant, ili bilo ko iz Šestog bataljona, imao veze sa zarobljenicima iz Srebrenice.

Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Marko Zeljko, nekadašnji pripadnik minobacačkog voda Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, koji je u julu 1995. godine bio i komandir ovog voda, kazao je da ga je veče prije napada Stanišić posjetio u zaselku Delići, u kući Krste Delića, gdje je bio smješten minobacački vod.

Objasnio je da mu je Stanišić tada rekao da budu u pripravnosti, jer su obaviješteni da će Srebreničani tuda proći.

“Napad je počeo jutro nakon što nas je Stanišić posjetio. Mislim da je to bilo 14. ili 15. jula. Mi smo na napad odgovorili, a ja sam sve vrijeme bio na liniji sa Ostojićem. Po njegovom pozivu mi smo dejstvovali”, ispričao je Zeljko.

On je na pitanje Odbrane potvrdio da komandant Ostojić nije mogao komandovati iz Petkovaca, te da je za vrijeme napada bio na isturenom komandnom mjestu.

Suđenje se nastavlja 16. marta, kada će Odbrana Stanišića ispitati još dva dodatna svjedoka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English