Svjedok slabog sjećanja

8. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako nije vidio da je optuženi Muhamed Šišić pucao u gume autobusa u kojem su bili civili u Kukavicama, ali da pretpostavlja da jeste.

This post is also available in: English

Svjedok ST-2 je na prošlom ročištu rekao da su na točkove autobusa pucali on i Muhamed Šišić. Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Muhameda Šišića, on je danas izjavio kako nije mogao da vidi šta je ko radio za vrijeme pucnjave, ali da pretpostavlja da je i Muhamed pucao u točkove.

Branilac Muhidin Kapo je naveo kako će dokazati da Šišić nije mogao pucati u točkove autobusa sa mjesta gdje je svjedok kazao da je stajao. Kapo je predložio da se obiđe teren u Kukavicama kako bi se potvrdila teza Odbrane.

Branilac je konstatovao da je svjedok ranije ustvrdio da je zadatak vojnika sa kojima je išao u Kukavice bio spašavanje starijih civila koji su ostali selu, te da sačekaju srpsku vojsku koja se povlačila iz Goražda.

Na pitanje Odbrane, ST-2 je kazao da se ne može sjetiti nijednog civila iz sela. Odbrana tvrdi da su Kukavice spaljene ranije, te da nije bilo civila u selu, što je svjedok negirao.

Odbrana je konstatovala da svjedok zbog bujne vegetacije i položaja terena teoretski nije mogao vidjeti ni gdje se nalazio optuženi Emir Drakovac, što je ST-2 također negirao.

Svjedok ST-2, kojem je dat imunitet od krivičnog gonjenja, unakrsno je ispitivan na suđenju Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, optuženima za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

ST-2 je kazao da je do sela Brčigovo sa Pokrivenika došao sa još 22 vojnika, ali da se nijednog ne može da sjeti. On se također nije mogao sjetiti ni imena svojih saboraca iz bataljona sa Pokrivenika.

On je naveo da je kao kurir-borac došao u Brčigovo, gdje je sreo, između ostalog, Kasima Velića. Odbrana je konstatovala da je Kasim Velić ranjen prije 27. augusta i da sigurno nije bio tu tog dana.

“Ispada da ja tu nisam bio. Ne sjećam se, ali jesam čuo da je ranjen”, rekao je svjedok.

On je naveo da je od Brčigova do Kukavica išao sa 20-ak vojnika. Na pitanje, može li, osim optuženih i mrtvih osoba, nabrojati neke od ostalih vojnika, svjedok je kazao: “Abdulaha Šišića znam iz viđenja, bio Damir – mrtav je, bio ovaj, bio onaj.”

Odbrana je zamolia svjedoka da se pokuša prisjetiti ko je još bio sa njim.

“Maho Mahmutović Lahki”, rekao je ST-2.

Svjedok je zatražio da se ispitivanje prekine, jer je umoran i misli da neće adekvatno odgovarati, što je Vijeće prihvatilo.

Odbrana će ovog svjedoka nastaviti da ispituje 29. marta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English