Svjedočila da su je silovali Vincetić i Baotić

8. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, svjedokinja Tužilaštva BiH potvrdila je da ju je optuženi Mato Baotić, zajedno sa Perom Vincetićem, silovao u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Marija Benković je ispričala da je, nakon udaje, iz Mađarske doselila u Orašje, odakle je bio njen muž Marko Benković. Kako je rekla, prije rata u Orašju su držali restoran mađarske kuhinje, u kojem je i ona radila.

Napomenula je da je krajem aprila 1992. godine u Orašju počeo rat, te da se u gradu formirala 106. brigada Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je imala svoju vojnu policiju.

“Iz viđenja sam poznavala te ljude. Imali su šarene uniforme i često su znali da dođu kod nas u restoran. Čula sam da im je komandir bio Vincetić Pero, a uz njega je uvijek bio Mato. Tada nisam znala kako se preziva, ali sam kasnije saznala”, kazala je Benković.

Dodala je da se sa suprugom u maju 1992. godine iz Orašja preselila u Donju Mahalu kod prijatelja Ive, koji je imao veliki podrum pa su se tu osjećali sigurnije.

“Te noći, 12. ili 14. maja 1992. godine, u Ivinu kuću došao je Pero Vincetić sa još par policajaca. Odmah su tražili da moj Marko krene s njima. Nisu rekli ni gdje, a ni zašto ga vode. Ja, naravno, više nisam mogla da zaspim. Nakon par sati, Vincetić se ponovo vratio i rekao mi da krenem s njim, da moram da svjedočim za Marka”, izjavila je svjedokinja te dodala da je u autu osim Pere Vincetića bio i Mato Baotić.

Prema njenom iskazu, nakon što su je odveli u restoran i uzeli sav novac, sa povezom na očima su je odvezli u nepoznatom pravcu. Uveli su je u jednu kuću, gdje je ispitivao Mato Baotić, dok Pero Vincetić nije kazao da “krenu na nešto ljepše”.

“Izvadio je kaiš i rekao da se skinem. Rekla sam mu da ja nisam striptizeta. Mato Baotić mi je tada skinuo hlače i donji veš. Uhvatio me za kosu i gurnuo glavu do poda. Držao me tako sve vrijeme. Vincetić je došao iza mene… i dok me je Mato držao, Vincetić me silovao. Onda su se mijenjali. Vincetić mi je držao glavu, a Mato me silovao”, prisjetila se Benković.

Baotić je optužen da je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao zapovjednik logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, više puta silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je protiv Vincetića 2010. godine podiglo optužnicu za zločine počinjene u Orašju, ali je on nedostupan pravosudnim organima BiH.

Svjedokinja Benković je rekla da su je nakon silovanja Vincetić i Baotić odvezli na granicu sa Mađarskom. Prije graničnog prelaza, Vincetić joj je kazao da “nikada više ne pomisli da pređe granicu i dođe u Orašje”.

“Rekao mi je i da nađem drugog muža, jer će moj Marko plivati u Savi”, objasnila je svjedokinja.

Dodala je i da je mjesec dana po dolasku u Mađarsku saznala da je trudna, te da je nakon toga abortirala. Jedino je majci ispričala šta joj se desilo. Kako je kazala, u julu 1992. godine suprug Marko je uspio da pobjegne i došao je kod nje u Mađarsku.

“Sve sam mu ispričala. Iako je to u mojoj porodici tabu tema, moja majka i Marko sve znaju. Moj otac je umro, to nije nikada saznao… Marko i ja poslije toga nismo nikada imali djece”, navela je svjedokinja.

Na poziv Tužilaštva svjedočio je i Marko Benković, koji je potvrdio da su ga Pero Vincetić i Mato Baotić polovinom maja 1992. odveli i držali u zarobljeništvu oko mjesec i po dana.

“Mučili su me i tražili da priznam da sam izdajnik i da radim sa Srbima. A ja sam bio ugostitelj i volio sam i Srbe i muslimane. To njima nije odgovaralo i zato sam među njima važio za izdajnika”, izjavio je svjedok.

Kazao je da mu je supruga, kada je došao kod nje u Mađarsku, ispričala da je bila silovana i da je ostala trudna.

“Da vam sad pošteno kažem: ja od tog dana ženu nemam”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English